Herreklubben og Høyre-makter

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jan M. Moberg forsøkte å åpne døren til et av Drammens mest lukkede herrerom på 8. mars. En vordende ordfører og sjefen for næringslivet holdt bemerkelsesverdig hardt igjen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Makt handler om mennesker. Og mennesker handler om relasjoner. Og nettverk. Unge Høyres leder Sandra Bruflot sier det ganske selvfølgelige:

«Jeg synes alle skal ha like muligheter til å komme seg opp og fram i politikken, og jeg synes det er synd hvis det blir påvirket av for eksempel herreklubber der folk får mulighet og en arena for å bygge seg nettverk og allianser, mens andre er utelukket fra samme mulighet fordi de er kvinner.»

LES SAKEN HER: – Vi kan ikke ha et sånt hemmelig maktsentrum i byen vår!

Drammen Høyres leder Fredrik A. Haaning meldte seg nærmest motvillig ut av den lukkede herreklubben St. Olavs Klub torsdag ettermiddag. Men det var først etter en halv dags mediekjør.

Han trengte en god del hjelp for å se at torskemiddagen på 8. mars ikke lot seg forene med ordførerambisjonene.

Når Fredrik A. Haaning og Hans-Petter Tonum, henholdsvis leder i Drammen Høyre og leder av Næringsforeningen i Drammensregionen, bagatelliserer sitt medlemskap i herreklubben St. Olavs Klub og det faktum at de, tross advarsler, ville delta på herrenes torskemiddag på den internasjonale kvinnedagen den 8. mars, lyder det skringrende toner over Bragernes torg. Umusikalsk er bare forbokstaven.

Den ene har en ordfører i magen. Den andre er en av Drammens aller mektigste næringslivsstemmer.

Som Knut Olav Åmås, direktøren i stiftelsen Fritt Ord og redigerer av boken «Makteliten - 252 kvinner og menn som styrer Norge» sier det:

«Det er klart at det lett oppstår allianser og utveksling av informasjon når det er snakk om så store ansamlinger av makt i lukkede sammenhenger som det er her.»

Ta for eksempel et omstridt tema som ny buskerudbypakke n. Tonum og næringsforeningen er en av de fremste røstene for å få på plass en ny pakke. Og det haster. Som leder av Drammen Høyre og som potensiell ordførerkandidat i en ny storkommune, ligger det et stort press på Fredrik A. Haaning for å få den nye bompakken i boks før departementet stenger døren. Aksjonslederen mot bommer i Drammen, Gro Nyhus, ville sikkert ikke takket nei til å spise en torskemiddag med Fredrik Haaning og Hans-Petter Tonum i disse dager.

Nettverkene våre påvirker oss. De påvirker hvem vi liker. Hvem vi lytter til. Hvem det er lett å henvende seg til. Hvem som står på kontaktlisten på telefonen vår.

Drammen Høyre har hatt makta i Drammen i en ubrutt årrekke.

Det har alltid vært sterke bånd mellom partiet Høyre og St. Olavs Klub. Det har tradisjonelt vært en selskapsklubb for høyrefolk.

Som DT skrev da vi presenterte serien «Makta i Drammen» i 2011:

«St. Olavs Klub er en av landets eldste herreklubber. Klubben, som holdes sine medlemslister strengt hemmelig, består av 400 menn og ledes av Høyre-mannen Reiulf Lindberg. Her møtes også Johan Baumann og Haakon Fossen, samt en rekke andre menn i næringslivet. I kretsen rundt Baumann kan nevnes Terje Aass, Christian Falck-Pedersen og Knut Smeby. Hans Petter Tonum, som er herreklubbens sekretariatsleder, har også Høyre-bakgrunn før han ble daglig leder i Drammens næringslivsforening. Han satt som vara til bystyret for partiet.»

Ironisk nok skriver Unge Høyres leder, Sandra Bruflot, nettopp i DT på kvinnedagen om den gang Turid Wickstrand Iversen entret drammenspolitikken og Høyre måtte finne nye møtelokaler fordi Wickstrand Iversen ikke hadde adgang til byens herreklubber.

Når Jan M. Moberg smeller til mot herreklubben på selveste kvinnedagen, bør det riste litt i veggene i Drammen Høyre.

Og i næringsforeningens styrerom. Der står for øvrig Hans-Petter Tonum til ansvar overfor sin styreleder. Hun heter Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning, og er tilfeldigvis gift med Fredrik Haaning.

Drammen er en norsk storby. Men den er også en ganske liten by. På godt og vondt. Mange av de samme menneskene møter hverandre i mange ulike sammenhenger. Da gjelder det å huske godt på hvilken hatt man skal ha på til enhver tid.

Jan M. Moberg mener at de forhistoriske tonene som siver ut fra herreklubben i Børsen er symptomatisk for Drammens situasjon. Byen trenger nye tanker. Nye retninger.

Han spør om menn med holdinger som Fredrik Haaning og Hans-Petter Tonum har er de rette til å gi Drammen kursen for 2018.

Det er et godt spørsmål.

Det er ikke bare-bare å røske opp i gamle strukturer og banne i kjerka slik Moberg nå gjør. Det er en god del lettere å være mot bompenger enn å være åpent kritisk til gamle venner.

Det er mye som glitrer godt i Drammen, men i horisonten står utfordringene i kø. Samferdselsutfordringene er så store og kostbare at de gjør vondt. Drammen vokser ikke slik byen skulle. Alle de arbeidsplassene som omdømmeprosjektet skulle gi kom aldri. Gjennom politireformen avga Drammen tyngde til Tønsberg og Vestfold. En ny region flytter akkurat nå viktige arbeidsplasser og maktsentra ut av Drammen og inn mot Bærum og Østfold.

Nå skal vi ikke gjøre St. Olavs Klub viktigere enn den er. Rekrutteringsgrunnlaget for klubben har antakelig falt i takt med lengden på pappapermen.

Men all den tid medlemsregisteret er hemmelig, kan vi ikke vite det.

Jan M. Moberg har vært medlem, og han har ikke opplevd St. Olavs Klub som en irrelevant møteplass i Drammen.

Tvert imot.

Relasjoner er makt. Arenaer der mektige mennesker møtes er alltid relevante. Og interessante. Det minste man må kunne forvente anno 2018 er åpenhet.

Jan M. Moberg røsker tak i en liten del av Drammen for å oppnå noe større.

Hansken er kastet. Er det noen som plukker den opp?

LES OGSÅ:  Mener St. Olavs Klub forsterker et skjevt maktforhold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken