Gå til sidens hovedinnhold

Ap ønsker å gjøre Drammen mindre attraktiv for småbarnsfamilier

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet i Drammen med Masud Gharakhani i spissen, ønsker å gjøre det mindre attraktivt for småbarnsfamilier å bo i Drammen ved å prøve og få flertall i bystyret for å innføre en prøveordning med å avskaffe kontantstøtten for ett – to åringer.

Dette er å gå rett i strupen på den viktigste politikken til KrF, nemlig familiepolitikken.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Argumentet er at de mener det går ut over integreringen av innvandrerkvinner i Drammen, da over halvparten av innvandrerkvinner mottar kontantstøtte.

42 % av innvandrerkvinner i Drammen står utenfor arbeidslivet i dag, og jeg mener at det absolutt er bekymringsverdig og noe som må arbeides med, men er det rett å gå løs på kontantstøtten for dette?

De siste tallene viser at på landsbasis benytter så mange som opp til 60 % seg av kontantstøtten i kortere eller lengre perioder, og i 2015 var litt over 20 % av kontantstøttemottakerne menn.

Masud Gharahkhani generaliserer og putter alle kontantstøttemottakere i bås når han ønsker å fjerne et tilbud fra alle småbarnsfamiliene i Drammen, for så å putte pengene inn i integreringstiltak for innvandrerkvinner.

LES OGSÅ: O, jul med din glede

Skal småbarnsfamilier som benytter seg av ordningen miste tilbudet fordi noen «misbruker» det? Og hvorfor skal ikke innvandrerfamilier få de samme godene som norske?

Kanskje innvandrerfamilier får flere barn, og oftest kvinner benytter seg av kontantstøtteordningen, men hvorfor skal ikke de også kunne ha muligheten til å være hjemme med barna sine fram til de er 2 år?

KrF mener absolutt at barnehagen er en viktig integreringsarena, og alle barn bør ha gått i barnehage før skolealder for å få sosial trening og eventuelt lære seg norsk.

Det må likevel understrekes at kontantstøtten opphører når barnet er to år, og at barna det her er snakk om er ett – toåringer, ikke tre, fire eller fem åringer!

LES OGSÅ: Bedre å tenne lys enn å forbanne mørket

De fleste eksperter er enige i at barn i denne alderen er for små til å begynne i barnehagen, ikke bare det, men det må tas høyde for at barn er forskjellige.

For Gharahkhani og Ap er det fullstendig innenfor å ha foreldrepermisjon fram til barnet er ett år, men den dagen barnet er ett år skal det for enhver pris integreres i samfunnet.

Selv har jeg to barn, og vi har benyttet oss av kontantstøtten til minstemann fram til han var 1,5 år. Den summen vi fikk, gjorde det litt lettere å ta valget om å være hjemme en liten periode i den travleste, mest sårbare og intense småbarnsperioden, og det var en uvurderlig verdi for oss når datteren vår var tre og sønnen vår ett.

Jeg angrer ikke på dette, og vi så på det som en investering i vår familie. Selv om jeg det halve året ikke skapte så mye verdi for samfunnet på kort sikt, ga det mening for oss i lys av at jeg hadde mange nok år foran meg til å bidra i arbeidslivet uansett.

LES OGSÅ: En helt vanlig dag hos familien Simensen

Jeg har respekt for at barn er forskjellige og at familier har behov for å gå for forskjellige løsninger som passer dem, enten det innebærer en ettåring i barnehage eller en toåring, eller for eksempel redusert barnehageplass i en periode.

KrFs familiepolitikk handler om at hver familie skal kunne definere egne behov og ta valg på bakgrunn av hva som passer best for dem.

Jeg har veldig respekt for at mange småbarnsfamilier ønsker å utsette barnehagestart så lenge som mulig, fordi barnehagestart og løsrivelsen fra foreldrene kommer fort nok uansett.

Nå skal en statlig finansiert og godt fungerende ordning saboteres av Arbeiderpartiet i Drammen, og gjøre Drammen kommune til en mindre attraktiv kommune for småbarnsfamilier.

Gharahkhani, verdiskapning kan ikke bare måles i kroner og øre og deltakelse i arbeidslivet, den starter i familiene våre, og det gjelder også for innvandrerfamilier.

KrF ønsker å fremme en familiepolitikk som setter barnas og familienes behov først, og ikke en familiepolitikk som først og fremst sikrer deltakelse i arbeidslivet.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Vend i tide – det er ingen skam å snu!

* Gudstjenester bidrar til å splitte elevflokken

* Taler det til fordel for å gi bort 2,5 millioner at Glassverket ikke har hatt kontroll, eller taler det imot?

Kommentarer til denne saken