Denne mannen er klar for ny toppjobb. Han kommer til å bli utfordret.

ER KLAR: «Jeg stiller meg til disposisjon. Dette er en kjempestor og spennende utfordring», sa Tore O. Hansen til Drammens Tidende i januar i år. Han er fortsatt den eneste som har lansert sitt kandidatur i full åpenhet.

ER KLAR: «Jeg stiller meg til disposisjon. Dette er en kjempestor og spennende utfordring», sa Tore O. Hansen til Drammens Tidende i januar i år. Han er fortsatt den eneste som har lansert sitt kandidatur i full åpenhet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Per i dag er det bare én person som har sagt rett ut at han gjerne blir ordfører i den nye storkommunen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Drammens ordfører, Tore Opdal Hansen (H), er den eneste fremstående politikeren som har sagt rett ut at han gjerne kunne tenke seg å være ordfører i den nye kommunen som i disse dager snekres sammen av Drammen, Nedre Eiker og Svelvik.

Det betyr ikke at Tore O. er den eneste som kan tenke seg den nye politiske toppjobben.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

De nye partilagene er ikke formelt oppe og går før på nyåret. Det betyr ikke at diskusjonene om lederrollene og posisjoneringen lar vente på seg. Tvert imot.

Alle som har et politisk øre har fått med seg spekulasjonene som oppsto da Øvre Eikers ordfører Ann Sire Fjerdingstad (H) kjøpte leilighet midt i Drammen i januar i år.

Kunne hun være den nye ordførerkandidaten, borgermester-typen, som den nye, store Høyre-laget trengte? Ann Sire Fjerdingstad var tydelig denne uken. Hun er ikke ordførerkandidat fra 2019, verken i Øvre Eiker eller noe annet sted. Det samme gjelder Aps Torgeir Micaelsen. Den nylig avgåtte stortingsmannen er tilsynelatende ledig på markedet. Han flere ganger avkreftet overfor Drammens Tidende at han er aktuell som ordførerkandidat.

Mens Tore Opdal Hansen allerede i januar svarte ja uten å blunke, har andre svart litt mer taktisk og unnvikende på om de har ordførerambisjoner.

Men enhver politisk leder som ikke har svart nei på spørsmålet om de kunne tenke seg å bli ordfører i den nye kommunen, svarer egentlig ja. I denne «har-ikke-sagt-nei»-kategorien har vi minst fire åpenbare kandidater:

Drammen Høyres leder Fredrik A. Haaning har i sin første bystyreperiode markert seg tydelig som Høyre-leder. Han står ikke tilbake for gruppeleder Tove Paule når det gjelder synlighet.

Andreas Muri (H), Svelviks unge ordfører, har heller ikke sagt nei. Han har stått i front mens kommunen hans har fått økonomien på rett kjøl. Han har også holdt et fast grep på reformdebatten uten å pådra seg nevneverdig vrede. I Drammen Ap viser nyvalgt gruppeleder Eivind Knudsen ambisjoner. I Nedre Eiker er det vanskelig å få øye på de åpenbare kandidatene på høyresiden, men Aps leder Øyvind Hvidsten blir beskrevet som ordførermateriale. Han har fram til nå stått støtt i stormen i Nedre Eiker Ap. Han er akkurat passe ung og står godt plassert med den ene foten i fagbevegelsen.

Og så dukker det nesten alltid opp en overraskelse, et nytt fjes eller en kandidat vi har oversett. Det kan godt være en kvinne. For ut av disse spekulasjonene melder det seg et spørsmål: Hvor er damene?

Da Jon Helgheim (Frp) nylig meldte overgang til Stortinget og gikk ut av gruppelederrollen i Drammen, ble han erstattet av en gammel traver, Ulf Erik Knudsen. Knudsen seilte dermed forbi formannskapsmedlem Hilde Hovengen. Det samme skjedde i Ap. Eivind Knudsen erstattet Masud Gharahkhani som gruppeleder. Det ble hoppet bukk over partiets andrekandidat og formannskapsmedlem, Andrea Merete Risan.

Det alle de gamle partilagene fra Berger til Steinberg tar med seg inn i den nye kommunen, er en sørgelig mangel på tydelige kvinnelige lederemner.

Den kjønnsbalansen bør det være i alles interesse å gjøre noe med. Selv om Frp stolt og åpent er imot alt som heter kvotering, er ikke partiet motstander av kjønnsbalanse i seg selv. For Ap og Høyre må det jo rett og slett være pinlig at ingen av de åpenbare lederkandidatene er kvinner.

En kommune som har et sterkt tverrpolitisk kvinnelag, er den nærmeste naboen på Brakerøya.

Lier er en kommune som for alle praktiske formål nå burde sittet ved bordet med de andre og diskutert nye strukturer for vannforsyning, arkivordninger, eldreomsorg og demokrati, men som av ulike grunner vendte kommunereformen ryggen for lenge siden. Lier er også en kommune nye Drammen trenger å ha et godt forhold til. De kan begynne med å invitere lierpolitikerne til å holde kurset «Slik skaper du et godt og mangfoldig politisk miljø i din nye kommune».

Noe må i alle fall gjøres på rekrutteringsfronten.

Det er flere viktige lederverv som skal bekles.

En ny og moderne kommune bør ha høyere politiske ambisjoner enn å bruke kvinnelige medlemmer som kvotefyll.

LES OGSÅ: Står fast på sykehusmillioner

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags