Furten maktkamp og pinlig jubel i Drammen

LATTER ETTER LODDTREKNING: Noen smiler oppgitt, andre jubler høyt. Eivind Knudsen har nettopp vunnet loddtrekningen om varaordfører-tittelen. Fra venstre. Høyre gruppeleder Tove Paule, ordfører Tore Opdal Hansen og til høyre Aps Andrea Merete Risan.

LATTER ETTER LODDTREKNING: Noen smiler oppgitt, andre jubler høyt. Eivind Knudsen har nettopp vunnet loddtrekningen om varaordfører-tittelen. Fra venstre. Høyre gruppeleder Tove Paule, ordfører Tore Opdal Hansen og til høyre Aps Andrea Merete Risan. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Når et helt ubetydelig varaordførervikariat blir den riktig store saken, er det virkelig ingen grunn til å juble.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Samarbeidet mellom Høyre, Venstre, KrF og Frp i Drammen slår synlige sprekker. I bystyret for en drøy uke siden ble vi vitne til et underlig lite drama: Hvem som skulle vikariere for varaordfører Yousuf Gilani i noen måneder måtte avgjøres ved loddtrekning.

Du skjønner at det er dårlig stemning mellom samarbeidspartiene når en symbolsk fille-avgjørelse ikke er landet før møtet tar til.

LES SAKEN HER: Gikk seirende ut av varaordfører-drama

KrF-kandidaten Odd Gusrud, som både Høyre, KrF og Venstre gikk for, ble ikke funnet verdig av Frps fem representanter. De stemte blankt. Dermed sto det 22–22 mellom Gusrud og Aps gruppeleder Eivind Knudsen, opposisjonens representant, etter at alle stemmene var talt opp.

Som kjent var det til slutt Knudsens navn som ble fisket opp av den vesle blomsterpotten som ble en improvisert urne.

En uke etter dette lille opptrinnet som viste at samarbeidspartiene sliter med samarbeidet, er det fortsatt ingenting som tyder på at noen har klart å smøre hengslene mellom Frp, Høyre, KrF og det som er igjen av Venstre. Tvert imot. En konstellasjon ledet av MDGs Ståle Sørensen jobber nå iherdig for å dytte Frp ut av budsjettkampen.

Spenningen til tross, en smålig politisk dragkamp er ikke spesielt tillitvekkende nå når vi går inn i høstens tyngste politiske dont: budsjett.

Etter alt dette bystyret har vært gjennom, fra den tunge korrupsjonssaken, via det ferske Marienlyst-havariet til en løpsk varaordfører, skulle man tro det nå var et flertall av politikere som nå lengtet etter å komme seg på offensiven og bruke tiden på å se fremover.

Men, nei, sånn er det ikke. I stedet bruker de tiden sammen til å hale og dra i et meningsløst varaordfører-vikariat.

Odd Gusrud sitter igjen og er personlig såret over det han opplever som et svik fra Frp. Høyres gruppeleder Tove Paule fremstår oppgitt og resignert. Frps Ulf Erik Knudsen gir ikke en millimeter.

Hvorfor skal Gusrud være såret?

Dette handler ikke om personlige ønsker og drømmer, men om politikk. Gusrud var åpenbart ikke den samlende kandidaten posisjonspartiene trengte. Like lite som Frps kandidat Hilde Hovengen var det.

Da Eivind Knudsens navn ble fisket opp av blomsterpotten jublet posisjonen, og særlig Ap, som om de nettopp hadde skåret det avgjørende målet i en fotballkamp.

Eller innkassert en stor politisk seier.

Det er ikke spesielt pent å juble høyt og hemningsløst for selvmål.

Det er hevet over enhver tvil at opposisjonspartiene i Drammen har hatt lite å glede seg over de siste årene, men den store jubelen bør allikevel forbeholdes saker som faktisk betyr noe for byens innbyggere.

Som for eksempel om politikerne kunne bidra til å etablere nye, sårt tiltrengte arbeidsplasser i kommunen. Eller gi flere familier med små og store barn gode grunner til å flytte hit. Og ikke minst: knekke samferdselskoden uten å bli uvenner med halve byen.

Den dagen det skjer, da kan det sannelig jubles.

Det mye omtalte varaordfører-vikariatet betyr lite eller ingenting.

Ordfører Tore Opdal Hansen er snorklipperen over alle snorklippere. Og Eivind Knudsen er fullstendig klar over det. Han kommer ikke til å få noe særlig å gjøre.

I den lett furtne maktkampen vi nå er vitne til, får vi drammensere sette vår lit til Trond Julin og hans ledergruppe. Drammens rådmann er en erfaren fagperson som politikere på begge sider av det politiske fargekartet snakker varmt om og har tillit til.

Det vil selvsagt gjøre jobben enklere for ham om et forutsigbart flertall faktisk samarbeider om budsjettet. Hvis Tore Opdal Hansen, Tove Paule og Ulf Erik Knudsen fortsatt har ambisjoner om å styre denne byen, bør de ha en plan når Drammens nærmeste fremtid skal vedtas i kroner og øre i slutten av måneden. Dette handler om befolkningens tillit til de folkevalgte.

Budsjett og bingo går dårlig i hop.

LES OGSÅ: Nå blir det fint – men kaldt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags