Tiggerne kan gi kommunen leieinntekter

VIL BRUKE DETTE BYGGET: KrF mener kommunen bør ta ansvar for at byens tiggere har et sted å sove til vinteren. De har foreslått gamle Strømsø ungdomsskole, som står ubenyttet.

VIL BRUKE DETTE BYGGET: KrF mener kommunen bør ta ansvar for at byens tiggere har et sted å sove til vinteren. De har foreslått gamle Strømsø ungdomsskole, som står ubenyttet.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tilbud til deg som synes det er viktig å følge med der du bor: Få DT på nett og papir i fire uker for 99,-

Det er kaldt å overnatte ute i minus 10 grader. Spesielt om en ikke har sovepose eller varme tepper og må gjøre det natt etter natt.

Kommunen har ansvar for å gi et overnattingstilbud også til tiggere ved så lave temperaturer.

Det vil koste kommunen en del penger. Kirkens Bymisjon tilbyr seg å sørge for et overnattingstilbud hele vinteren for tiggerne.

Kirkens Bymisjon har lett lenge etter egnede steder. 60–80 steder er sjekket, men det er vanskelig å finne egnede lokaler.

LES OGSÅ: Bildet bak bybildet

Det stilles strenge krav til slike overnattingssteder (ventilasjon, dusj, toaletter, rømningsveier og lokaler med en viss størrelse) i tillegg til at det skal være vakt natten igjennom. Globusgården var et ypperlig sted sist vinter. Det kostet ikke kommunen noe, private betalte regningen. Tiggerne ryddet selv opp og Kirkens Bymisjon tok ansvar. Byen slapp at tiggerne overnattet i Byparken eller andre steder. Tiggerne var fornøyde og ingen av innbyggerne klaget.

Men Globusgården er ikke mulig lenger. Den brukes til noe annet. Men gamle Strømsø ungdomsskole er ubenyttet.

LES OGSÅ: Tiggerne på agendaen igjen

Gymsalen kan brukes som overnattingssted for 25–30 personer, garderoben til oppbevaring av personlige effekter, våtrommet til tørking av tøy. Det er to toaletter og dusjer, rømningsveier og ventilasjonsanlegg. Det er antakelig behov for en bruksendring. Det haster før vinteren setter inn.

Kirkens Bymisjon har daglig kontakt med tiggerne i Drammen. De vet hvem tiggerne er og hvilke behov de har.

Kommunen har ingen konkrete planer for Strømsø ungdomsskole. Kirkens Bymisjon tilbyr seg å leie skolen slik at kommunen får leieinntekter.Akuttovernatting er statlig finansiert. Kirkens Bymisjon er ansvarlig for aktiviteten i lokalene, sørger for at det er vakt og rydder opp om nødvendig. Tilbudet har et klart og godt humanitært formål og er støttet av Justis- og beredskapsdepartementet.

KrF spurte i siste bystyremøte om gamle Strømsø ungdomsskole kan leies ut til Kirkens Bymisjon. Men rådmannen svarte at kommunen ikke vil anbefale at det etableres et permanent overnattingstilbud for omreisende tiggere. Har rådmannen et bedre forslag?

LES OGSÅ: Mirakelet i Sankta Klara

Ordføreren sier i sitt svar at «ved opplevd minus 10 grader eller kaldere bør kommunen vurdere, av hensyn til sitt humanitære ansvar, å ha en beredskap for overnatting».

Kommunen må altså finne en løsning, et overnattingssted, som de må ha i beredskap. Det koster penger både å ha et sted i beredskap og kommunens folk må bruke tid til en oppgave som frivillige tilbyr seg å gjøre gratis.

Og hvilket sted er det kommunen har klart?

Flere partier vil sørge for at denne saken settes på sakskartet i neste bystyremøte.

Utleie av gamle Strømsø ungdomsskole ser ut til å være en god løsning:

Kirkens Bymisjon vil gjøre alt det praktiske, kommunen får leieinntekter, tiggerne et godt overnattingssted og innbyggerne slipper å irritere seg over tiggere som overnatter i byens parker.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Viktige prosjekter som rammer bydeler og beboerne underkommuniseres

* Det er utrolig hva vi som innbyggere kan tåle bare vi føler at det er en viss rettferdighet i de vedtakene som gjøres

* Derfor vil Fylkesmannen ha et Stor-Drammen nå

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags