Til Arbeiderpartiet: – Det handler om å stå for noe

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerKjære Arbeiderpartiet, når man får en lissepasning rett foran mål og keeper er uoppmerksom, så er det egentlig bare én ting å gjøre: hold hodet kaldt, pust rolig, sikt på målet. Og skyt. Ta ingen dumme sjanser.

Så enkelt bør det altså være for Arbeiderpartiet. Når det blå hjemmelaget med Fredrik Haaning i spissen snubler i egne bein og gir fra seg ballen på oppløpssiden,  skulle alt være klart for et valgskred for Arbeiderpartiet. Men slik blir det neppe. Istedenfor kludrer Arbeiderpartiet det til for seg selv.

Handler om å stå for noe

For oss i De Grønne er politikk enkelt. Det handler om å stå for noe. Stå for en forandring og formidle dette budskapet. Igjen og igjen. For de store partiene er det mer komplisert. De finner det ofte mer opportunt å formidle flere standpunkter samtidig, gjerne motstridende og håper at ett av standpunktene faller i god jord.

Politikk er en kamp om posisjoner, og forskjellene mellom de to store partiene er ofte minimale. Når Fredrik Haaning og Høyre tyr til populisme og i valgkampens hete skroter en bypakke hans eget parti har brukt 10 år på å jobbe fram, kunne Arbeiderpartiet vist seg som en trygg havn.

De kunne stått støtt og trygt, og snakket som et ansvarlig parti. Om hvor viktig det er å ikke falle for enkle løsninger, hvor viktig det er å stå for det man tidligere har sagt. Om at bompenger nok ikke alltid er populært, men i dette tilfellet både riktig og viktig. At det er viktig å tenke på byens fremtid, på en fungerende infrastruktur, på bedre kollektivtrafikk.

Løper fra ansvar

De kunne fortalt velgerne at de sammen med andre ansvarlige partier gjerne jobbet for en ny og bedre bypakke. Gjerne en med litt lavere bompenger, bedre sosialt tilsnitt og en grønnere profil. Men nei det gjør ikke Arbeiderpartiet

Tvert imot velger de å kommunisere at «pakka er stein død» og  «vi kommer ikke til å ta initiativ til en ny bypakke». Slik ønsker de å løpe fra ansvaret og håper at også bommotstanderne skal komme til Arbeiderpartiet i store flokker.

Sannheten er at pakka slettes ikke er stein død. Tvert imot. Det er fattet et negativt vedtak for Buskerudbypakke 2 i Nedre Eiker kommunestyre. I en kommune som om få måneder slutter å eksistere,  et vedtak med en enkel stemmes overvekt fra en frafallen AP-mann.

Denne stemmen, i et kommunestyre som snart ikke eksisterer, er så viktig at den ifølge Monica Myrvold Berg sparker bein under en demokratisk prosess som har gått over ti år, og som er positivt fattet med et klart  flertall i fire kommuner og en fylkeskommune. Det er ikke troverdig. Det er kreativ historiefortelling. 

Pakka er ikke kastet, den ligger fortsatt i departementet. Et departement som ikke gjør store handlinger før lenge etter valget. Det er så enkelt  at det kun kreves en positiv politisk  erklæring om å stå på den fremforhandlede pakken når kommunestyret i Nye Drammen samles etter valget, så er pakka back on track.

Jeg tror ikke Arbeiderpartiet klarer å lure noen med sine manøvre. Jeg tror velgerne setter pris på partier som står for noe over tid.  Partier som viser ansvar, partier som tør å stå i en storm. Jeg tror ikke velgerne setter pris på partier som kaster korta så fort noe blir vanskelig. Myrvold Berg bruker ordene «Vi kommer ikke til å ta initiativ til en ny bypakke».  Jeg leser dette som en oppfordring til andre partier om å ta dette initiativet, Det vil bli gjort av blant annet oss i De Grønne etter valget.

Vi ønsker en nedskalert, billigere Buskerudbypakke 2, med litt færre veier og noe lavere bompenger.  Med skroting av tilfartsvei vest del 2. Det er det vi har sagt hele tiden. Det er fortsatt vår politikk. Det er den politikken vi går til valg for å gjennomføre. Om dette gjennomføres sammen med AP er opp til AP selv.

Skuffet over Arbeiderpartiet

Vi er skuffet over Arbeiderpartiet. Istedenfor å være Fredrik Haaning sin motpol så velger de å dilte etter. Det som for oss i MDG fortonet seg som et enkelt sidebytte har AP selv gjort langt vanskeligere. Ordførervalget fortoner seg etter hvert mer som et valg mellom pest og kolera enn et realt sidebytte.

Istedenfor å skyte ballen rett i mål har Aps ordførerkandidat Monica Myrvold Berg sparket tilbake til forsvar og egen keeper. 

Kjære AP,  det er vanskelig å heie på dere når dere spiller så dårlig. Det står ikke på viljen. Vi vil gjerne heie, men dere roter det til for dere selv. Kan vi få andre takter fremover?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags