Videregående er et valg, men ingen plikt

DEL

LeserbrevI disse dager sitter elever på videregående skoler over hele landet og har eksamen i fag mange av dem ikke engang ønsket seg å ha. Videregående er et valg, men ingen plikt. Da er det rart at det samme prinsippet ikke gjelder for fagene på videregående skole.

Når du begynner på videregående, har du allerede gått ti år på skolen. Allikevel får du trykt diktanalyser og metamorfe bergarter opp i ansiktet enda en gang, som en del av de obligatoriske fellesfagene norsk og geografi.

Selv om disse fagene og enkelttemaene er viktige for noen, er de så grunnleggende at du faktisk skal ha lært deg det i grunnskolen. Jeg mener at da er det viktigere å slippe elevene fri til å fordype seg i det de faktisk interesserer seg for.

LES OGSÅ:

Fokus på dybdelæring

Med den nye læreplanen kommer et økt fokus på dybdelæring, noe som har vært sterkt etterspurt i flere år. Men hvor enkelt er det egentlig å få til noe dybdelæring når du har opptil ti fag på timeplanen din? Det er tross alt ikke så lett å sette seg godt inn i alle disse ti fagene på en gang.

Jeg mener at elevene selv bør kunne få velge fagene sine ut ifra egne interesser og ønsker. Skal du bli professor i fysikk vil du kanskje velge bort gym og fransk, og det mener jeg at du bør få lov til. Du må få ansvaret og tilliten til å sette sammen din egen skolehverdag. Slik at du har interesse, motivasjon og nytte av denne skolehverdagen, hvis ikke, hva er da poenget med å gå på videregående?

Fagene dine skal jo nettopp være med på å ruste deg til en hverdag etterpå, dersom det enten er på et videre studie eller i jobb. Færre fag, spisset kompetanse og reell dybdelæring er det næringslivet trenger.

Elevene trenger og fortjener mer frihet. Det vil jeg gi dem. For ingen ville tvunget på deg et årsstudium i fransk dersom du ønsket å studere biologi på universitetet. Hvorfor gjør vi det på videregående?

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags