Strømsø kirke kan bli et kulturhus på nedre Strømsø

Av
DEL

LeserbrevProsjektet «Bykirken Strømsø», som Kirkens Bymisjon, Drammen prosti og kirkelige fellesråd og Strømsø menighetsråd har gått sammen om, er et forsøk på å åpne dette vakre rommet for mer bruk. Vi vil gi kirken tilbake til byen. Et gammelt og ærverdig kirkerom skal åpnes og brukes på nye måter i prosjektet «Bykirken Strømsø». Nå vil vi gjøre byen nysgjerrig på det!

Strømsø kirke står der. Den har stått der i 351 år, på noe som en gang var en sandete øy med noen geiter på. Denne kirken er kanskje byens viktigste kulturminne. Det fins ikke så mange bygg i dag som sier så mye om Drammens identitet og historie en sjøfarts- og handelsby, mangfoldig og verdensåpen fra gammelt av. Kirken er stor og vakker, har et helt nytt orgel og et fint konsertflygel.

LES OGSÅ: Orgelet skulle skrotes - så dukket det opp en menighet på Madagaskar

Menigheten i den norske kirke, som feirer gudstjenester i Strømsø kirke, skal fortsette å samles i kirken og bruke den som sitt gudshus.  Men dette bygget er byens felleseie.

Kirken er nå åpen hver onsdag fra kl. 12- 20 for stilhet, ettertanke og lystenning, men også med mulighet for samtale med diakon eller prest. Den kan åpnes mer dersom vi har flere frivillige til å være verter. Men vi vil skape fellesskapsarenaer også: En onsdag i måneden begynner vi nå med å servere suppe, en onsdag i måneden møtes vi for å være sammen om å reparere de av tingene våre som har gått i stykker: en ullbukse, en barneleke, sekken, sykkelen og mer.

LES OGSÅ: En kirke på hjul gjennom byen

Drammen skal være fremtidsrettet og urban men byen har bruk for ting, rom og mennesker. Vi bør ikke glemme hvilke ressurser som skjuler seg i byen, også i det som er gammelt, kanskje litt slitt og litt glemt.

Det er flere muligheter til mer bruk av kirkerommet og mange prosjekter er på vei til å bli satt i gang: konserter, kunstutstillinger, et kirkelig tilbud for mennesker som har et gudsbilde som er preget av vold og overgrep. Vi legger planer for å tilrettelegge kirkerommet varsomt for mer og annerledes bruk.

Strømsø kirke kan om 10 år fremstå som både et gudshus og et fellesskaps- og kulturhus på nedre Strømsø. Men byens innbyggere må ville det og være med på å realisere det.

Kan Drammens innbyggere gjenoppdage muligheten som ligger i det å eie en så vakker og spesiell bygning? Kan flere få øynene opp for den kulturhistoriske og nåtidige verdien i denne vakre kirken? Det er muligheter for mange frivillige og engasjerte som vil tilrettelegge for at denne kirken kan tas mer i bruk av mennesker i byen. Vi vil gjerne være sammen om det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags