Det starter med tillit

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevTilliten til politikerne i Drammen er lav. I Venstre tar vi vår del av ansvaret for det – og vi må selv sørge for å rette det opp. Nå vil vi se fremover, og være med på å utvikle hele nye Drammen ved å spille på lag med alle innbyggerne - fra Berger til Steinberg. Men det forutsetter tillit.

En kommune er et samfunn, ikke en organisasjon. Det er et geografisk område som består av folk, med all sin variasjon i ønsker, styrker, gleder og interesser. Alle vi som bor i nye Drammen kommune har ulike behov, det være seg knyttet til kulturtilbud, transport, næring, utdanning eller helse – og kommunen har et ansvar for å sørge for at disse behovene blir dekket så bra som mulig.

Men kommunen trenger ikke å gjøre alt selv.

For i befolkningen har vi ressurser, kompetanser, enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter som ønsker å bidra – som selv brenner etter å skape livskraftige, bærekraftige lokalsamfunn for seg selv og sine medborgere. Greier vi som kommune å jobbe på lag med disse kreftene, støtte de organisatorisk og, om nødvendig, økonomisk, så har vi en vinn-vinn.

Men skal vi få det til må vi bestemme oss for noen viktige prinsipper:

1. Kommunen skal ikke bare være en tjenesteleverandør.

Kommunen skal være en samspiller: Noen ganger tilrettelegger, noen ganger initiativtaker og noen ganger medspiller. Den trenger ikke nødvendigvis å levere tjenestene, men skal sikre at folks behov blir dekket. Vi skal selvsagt stille kvalitetskrav der det er naturlig, men vi må også være fleksible i forhold til hvordan disse behovene blir dekket.

2.Vi må akseptere at alle i kommunen er ressurser.

De med skoene på skal så langt det er mulig være med å definere behov, finne løsninger og noen ganger også velge og implementere løsningene. Med konstruktive samspill mellom kommunen, organisasjoner, næringsliv og enkeltpersoner kan vi få bedre og mer tilpassede løsninger til flere.

3.Kommunens ledelse, inkludert administrasjon og politikere, må ta sjansen, slippe taket og tillate lokale initiativ.

Ja, ikke bare tillate, men oppfordre til, lokale initiativ. Og når de kommer, være med å prøve, utvikle, teste og lære. Velferdsstaten står foran store utfordringer – hvis ikke vi som kommune er med å finne nye løsninger, hvem skal gjøre det da?

Dette trenger ikke bli en diskusjon om kommersialisering av offentlige tjenester. I Venstre mener vi riktignok at det er kvaliteten som skal være det avgjørende, ikke organisasjonsformen til de som gjennomfører, men det er ikke det viktigste. Poenget er at hvis vi skal få til noen form for samskaping overhode må vi stole på hverandre. Vi må ha tillit til de ansatte i kommunen, tillit til politikerne, tillit til befolkningen og til organisasjoner og næringsliv. Og det er der Drammen kommune har sin største utfordring akkurat nå.

Les også: Norges Juristforbund hevder Frp-politiker ødelegger arbeidsmiljøet

Skal vi som fremtidige politikere gjøre oss fortjent til tillit, så kan vi ikke karikere en stor del av befolkningen med at de går gravide i 15 år eller bruke arbeidsgiverrollen vår til å skjelle ut de ansatte fra bystyrets talerstol. Vi trenger et godt samarbeid med politiske posisjon og opposisjon, slik at de politiske arenaene kan bli reelle og konstruktive politiske verksted. Da må vi rett og slett slutte å bruke latterliggjøring, karikering og polarisering som våre viktigste politiske verktøy.

Tillit gjør man seg fortjent til. Der har vi en jobb å gjøre – sammen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags