Drammens kulturpolitikere la bibliotektilbud til barna i grus

Av
DEL

LeserbrevFolkeakademiet Nedre Eiker har som formål å drive kultur til folket. Det har vi gjort i mange år på den måten at vi har hatt forestillinger for barn og forestillinger for voksne både på vårparten og høsten.

Dette har foregått i biblioteket i Mjøndalen en til to ganger i måneden, og da gjerne foredrag for voksne på onsdager og barneforestilling på lørdager. Dette har blitt en tradisjon og populært tilbud her i bygda Nedre Eiker.

Folkeakademiet Nedre Eiker har hatt dette som eneste inntekt i alle år. Denne inntekten går til artister og foredragsholdere som vi har hatt i biblioteket. Billettinntekten har vært beskjedene 50 kroner for barneforestillinger og 100 kroner for forestillinger for voksne. Ingen har reagert negativt på dette.

Jeg har forstått det slik at både biblioteksjef og rådmann hadde lagt fram forslag om at vi kunne fortsette vår praksis her på Biblioteket i Mjøndalen. Derfor ble vi overrasket over vedtaket kulturpolitikerne i Drammen gjorde. Politikerne sa altså nei til å ta inngangspenger på biblioteket, dette i strid med rådmannens innstilling.

En innstilling som kanskje ikke var tydelig nok når det gjaldt økonomiske konsekvenser for samarbeidet mellom bibliotek og kulturorganisasjonen, for eksempel slik som Folkeakademiet.

Det kunne virke som det var snakk om en ny praksis. Dette hadde aldri skjedd den gang Nedre Eiker var en kommune. Her gikk en inn for drammensmodell uten å ta hensyn til, eller ha den nødvendige lokalkunnskapen.

Det er trist, ikke bare for barn og voksne, men også for et bibliotek som har hatt en glede av å kunne tilby disse forestillingene samtidig som det har ført til økt bruk av biblioteket. Personlig synes jeg at det er trist at særdeles vellykket samarbeid over mange år er lagt i grus.

Et paradoks er at Folkeakademiet har klart å drive disse arrangementene for «egen» regning ved å kunne ta inngangspenger på forestillinger, mens vi nå skal søke Drammen kommune om midler uten å vite om vi får dekket våre kostnader. I tillegg ser vi at Drammen kommune sliter økonomisk, og da er det uforståelig at det fattes vedtak der de fratar Folkeakademiet retten til at brukerne betaler en liten sum for en kulturopplevelse.

Er det fortsatt mulig å forsette samarbeidet eller vil Drammen kommune at vi stopper aktiviteten? Folkeakademiet kan ikke leve uten inntekt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags