Ja til mer europeisk samarbeid!

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I dag er europeisk samarbeid viktigere enn noensinne. Vi har utfordringer med blant annet migrasjon, arbeidsløshet, klima og miljø og kriminalitet på tvers av landegrensene. Felles for disse utfordringene er at det ikke er mulig å løse dem alene. Vi trenger en felles europeisk løsning, derfor trenger vi også et sterkt EU.

27. juli skrev Elin Bergerud fra Senterungdommen et debattinnlegg i Drammens Tidende om europeisk samarbeid og Brexit.

Hun lurte på hvorfor det var vanskeligere å melde seg ut enn å melde seg inn i EU, og overser dermed grunnen til at EU overhodet ble opprettet. Forløperen til EU, Kull- og stålunionen, ble dannet etter krigen for å sikre at landene handlet med hverandre i stedet for å krige mot hverandre. Dette samarbeidet er fortsatt noe av det viktigste med EU.

EU gjør at medlemsland med forskjellige mål, kulturer og tradisjoner møtes for å diskutere og løse problemer i fellesskap. At de har en pågående dialog sammen er i seg selv en verdi. Slik har det ikke alltid vært, og jeg tror også Senterungdommen forstår at problemer løses bedre gjennom samtale enn isolasjon.

DU KAN FØLGE DEN LOKALE DEBATTEN PÅ FACEBOOK: DT MENINGER.

Det er selvfølgelig mer problematisk og komplisert å melde seg ut av et så omfattende samarbeid som EU er, enn å melde seg inn. Dette er fordi man må forhandle nye avtaler på alle politiske områder, noe som både er dyrt, tidkrevende og komplisert. Om alternativet til EU er at alle medlemsland har bilaterale avtaler med hverandre på hvert eneste politiske tema, tror jeg Senterungdommen selv vet hvilket av de to alternativene som er mest byråkratisk og tungrodd.

I dag kan vi nordmenn fritt studere, reise, jobbe og bo på tvers av europeiske landegrenser uten store problemer. Brexit gjør denne friheten mindre.

LES MER: EØS ødelegger norsk arbeidsliv

For de norske studentene i Storbritannia som er usikre på om de har råd til å fullføre utdanningen sin etter nye avtaler som følge av en utmelding, er selvfølgelig Brexit en stor bekymring. Den samme bekymringen føler også norske bedrifter som handler med Storbritannia og nordmenn som jobber for britiske selskaper.

Folkeavstemningen er ikke et problem, men den usikkerheten den har ført med seg er bekymringsverdig.

LES MER: Brexit – partidemokratiets krampetrekning

Å bruke argumenter som arbeidsløshet og politisk misnøye i Europa mot et norsk EU-medlemskap og europeisk samarbeid er for meg veldig merkelig. At europeiske arbeidsløse kan reise fra et land med høy arbeidsløshet til et annet land med etterspørsel etter den samme arbeidskraften er en del av løsningen, ikke problemet. Og når EU jobber for en jevnere fordeling av nyankomne flyktninger og bidrar i landene med mest trykk, så bidrar de også til politisk stabilitet i hele Europa.

Grenseløse utfordringer krever grenseløse løsninger. Derfor er EU viktigere enn aldri før. EU åpner mange dører, dessverre har Storbritannia gjort som oss, sagt ifra seg nøkkelen.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Skogers høyeste topp

*
Fortsatt optimist

* Øvre Eikers utfordringer
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken