Kjære Arbeiderpartiet: Ta ansvar for barna som har flyktet alene til Norge

I ATHEN: En mindreårig asylsøker har på seg en t-skjorte hvor det står skrevet håp, kjærlighet, glede, drøm, vennskap og fred. Han ble fotografert da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug var på besøk i et hjem for 28 mindreårige asylsøkere.

I ATHEN: En mindreårig asylsøker har på seg en t-skjorte hvor det står skrevet håp, kjærlighet, glede, drøm, vennskap og fred. Han ble fotografert da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug var på besøk i et hjem for 28 mindreårige asylsøkere. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerPå lørdag skal Arbeiderpartiets landsmøte stemme over midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere. Vi i Redd Barna vet at midlertidig opphold gjør barn syke. Derfor er det bra at Arbeiderpartiet nå har mulighet til å vedta at de skal sette en stopper for det.

Redd Barna er dypt bekymret for situasjonen til enslige mindreårige asylsøkere i Norge, og vi er mange som gjentatte ganger har varslet både regjeringen og stortingspolitikerne om dette.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Mottaksansatte, verger, Barneombudet, NOAS og Redd Barna er noen få av de mange organisasjonene og instansene som har sagt tydelig ifra. Hovedproblemet er den markante økningen i antall barn som får midlertidig opphold, og som skal sendes ut når de fyller 18 år. Under dagens regjering har andelen som får midlertidig opphold steget fra under 5 prosent til over 40 prosent. Det er alvorlig. Den humanitære situasjonen for barna er nå så kritisk at vi oppfordrer Arbeiderpartiet på det sterkeste til å gjøre alt som står i deres makt til å endre dette.

Vi møter barn som er dypt deprimerte, som ikke ønsker å leve lenger, barn som skader seg selv og barn som har prøvd å ta livet sitt.

Statistikken viser også at en høy andel av barna som får midlertidig opphold forsvinner fra mottakene. Bare et lite mindretall returnerer til hjemlandet. De aller fleste blir i Norge på ukjent adresse, eller drar videre på flukt til andre land i Europa. I et liv utenfor systemet tvinges mange inn i kriminalitet eller menneskehandel for å overleve. Politikken som er ment å hindre at barn legger ut på flukt fører derfor tvert imot til mer flukt, og mer utrygghet for barna det gjelder. 

Midlertidig opphold er ikke en langsiktig løsning verken for barna eller for samfunnet. Vår klare anbefaling er at ordningen med midlertidig opphold § 8–8 avskaffes, eller i det minste at bruken begrenses kraftig.

Derfor ber vi i Redd Barna Drammen og ungdomsorganisasjonen Press Drammen innstendig Arbeiderpartiet om å ta alvoret inn over seg og finne en politisk løsning for noen av de mest sårbare barna i vårt samfunn. Barn som har flyktet alene til Norge, er først og fremst barn. Midlertidig opphold påfører barna en urimelig belastning og strider med barns grunnleggende behov og rett på stabilitet og trygghet.

Konsekvensene av dagens praksis er at Norge bryter med flere artikler i FNs barnekonvensjon, deriblant retten til liv og utvikling og retten til å bli behandlet på en måte som er til barnets beste. Det kan verken barna det gjelder, eller vi som samfunn tåle. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags