Det er ikke skadelig for miljøet at vi mennesker bruker naturen til rekreasjon og glede

DEL

MeningerI et innlegg i Drammens Tidende 6. juni viser Per Ingvar Haukeland, førsteamanuensis ved Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving på USN, til forskning som mener å kunne vise at friluftsliv er den tredje verste aktiviteten du kan drive med for å ta vare på miljøet.

Det er synd hvis etterlatt inntrykk av dette blir at det er negativt for verden å ta en tur ut i marka. Det er liten tvil om at det gir et mer positivt miljøavtrykk å knyte på seg skoene og traske opp til Spiralen enn å bestille en ferie til den andre siden av kloden. Det gir bedre folkehelse enn å bli hjemme og daffe med Netflix. Det øker bevisstheten for naturen som noe som er verdt å ta vare på. Naturen er ikke minst også en arena som gir muligheter for integrering og læring, og som er kortreist og gratis.

Samtidig belyser Haukeland en del perspektiver som bør gi grunn til bekymring.

I likhet med de fleste andre deler av samfunnet er det utviklet et sterkt produkt- og kjøpepress i friluftslivet. Markedet har utviklet og kultivert et behov for utstyr som har optimal gripeevne, maksimal pusteevne, minimal motstand og alle andre kvaliteter som brukes for å reklamere for nye sportsprodukter. Det kommuniseres at vi trenger det nyeste og det aller mest state-of-the-art for å kunne ha virkelig gode opplevelser i friluft.

Det er vanskelig å klandre næringen for å gjøre butikk gjennom å etablere trender.

Men det går an å stille spørsmål om vi som forbrukere egentlig trenger å akseptere slike oppleste og vedtatte sannheter, og om politikere faktisk kan gjøre grep som dreier denne utviklingen i en mer bærekraftig retning.

Ønsker å oppgradere stier, løyper og utfartssteder

Vi i Miljøpartiet De Grønne har kjempet friluftslivets sak i mange år. I Drammen ønsker vi de neste fire årene å løfte friluftslivet gjennom å oppgradere og åpne opp stier, løyper og utfartssteder. Vi vil bruke naturbaserte opplevelser som en mer aktiv del av markedsføringen av kommunen, og vi vil støtte aktører som Drammen Friluftsforum og lytte til deres tilbakemeldinger når vi skal prioritere tiltak for å gjøre marka, elva og fjorden mer tilgjengelig og attraktiv. Friluftslivet skal også være en sentral samarbeidspartner når vi utvikler planene for å stanse natur- og artstapet i Drammen, og snu det gjennom restaurering.

Men vi fremmer også en ideologi og en politikk som legger til grunn at utstyr og gjenstander skal gjenbrukes lengst mulig og redesignes så mye som mulig før man investerer i nye ting. Lokalt ønsker vi å gjøre det gjennom å etablere delestasjoner, støtte kommunalt initierte byttesentraler og reparasjonsverksteder, samt å bruke selve kommunen aktivt for å sikre at mye av kommunens innkjøp er brukte produkter – og at brukt kommunalt utstyr kan komme andre til gode.

I sommer skal jeg på en treukers fjelltur. Gode fjellsko er nødvendig for å sikre godt grep når jeg klatrer, og derfor kjøpte jeg nye sko i fjor. Men undertøy, ytterklær og sekk tåler mange, mange turer før de må byttes ut. Den ene turjakka mi har jeg hatt siden 2008. Den er sliten og har noen hull, men den holder fortsatt regn og kald vind ute. Jeg nekter å tro at noen jeg har møtt har lagt merke til hullene i jakka. Folk på tur er mer opptatt av å puste inn frisk luft, observere naturen rundt seg og nyte pausen fra hverdagen enn å dømme andre turgåere etter hvordan de ser ut.

Jeg har økonomi til å kjøpe nytt hvis jeg vil. Mange barn og voksne i Drammen har ikke det. Derfor er det så viktig at vi lager bedre løsninger for å gi alle de samme mulighetene til å låne og benytte brukt utstyr som fortsatt er mer enn bra nok.

Bærekraftig friluftsliv

Mange nordmenn har egentlig ikke økonomi til å kjøpe nytt, men gjør det likevel – på kreditt. Det bidrar til at misligholdt gjeld i Norge økte med 4 milliarder i 2018 (E24). Jeg tror også dette kjøpepresset er medvirkende til de svært bekymringsfulle tallene på den negative utviklingen i psykisk helse i befolkningen. Derfor er det så viktig at vi alle tar grep for å endre holdningene blant oss. Brukt er like bra som nytt, så lenge det ikke er ødelagt. Ødelagt kan gjøres brukbart gjennom enkle reparasjoner.

Friluftslivet må være bærekraftig og i tråd med naturens tålegrense. Naturgrunnlaget for aktiviteten må bevares og holdes i hevd. Friluftsliv som ikke er i tråd med naturens bæreevne er ødeleggende. Det er også viktig å bevare områder der naturen får være helt i fred fra aktiviteter som medfører slitasje, støy og menneskelig ferdsel/påvirkning.

Men det er ikke skadelig for miljøet at vi mennesker bruker naturen til rekreasjon og glede. Så lenge vi blir litt flinkere til å unngå rovdrift på ressursene rundt oss for å nyte friluftslivet, så er kortreiste skogturer til et kveldsbad i ditt nærmeste skogstjern noe jeg vil oppfordre absolutt alle til å bruke mest mulig av sommeren på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags