Stronghytta trenger mer enn luft og kjærlighet

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne uka ble Stronghytta jevnet med jorden. En institusjon, et 125 år gammelt kulturminne og et tradisjonsrikt møtested i drammensmarka er borte. Det kommer en ny hytte, men den bygges ikke av luft og kjærlighet. Politikerne må på banen.

De siste 90 årene er hytta eid og driftet av idrettslaget Drammen Strong. Det knøttlille idrettslaget har bygget på hytta i flere omganger – i all hovedsak på dugnad, og det har nok skjedd noen konstruksjonsfeil oppigjennom. I alle fall var det råte i taket og i vinter raste det. Skader forårsaket av råte er ikke dekket av forsikringen. Så da sto vi der og lurte på hva vi skulle gjøre. Vår første tanke var å fikse taket og andre etasje. Det hadde vel kostet en million eller deromkring og så hadde vi i prinsippet stått der med et skikkelig fint tak og ei hytte uten særlig merverdi. Det var en skikkelig kjip situasjon.

Drammen Strong er et ultralokalt idrettslag og sikkert ett av byens minste. Våre medlemmer er i all hovedsak barn på barneskolen og de driver med fotball, ski og skiskyting. Stronghytta er eneste klubbhus og eneste samlingslokale for våre små håpefulle.

Der har de solgt vafler fra de var bittesmå, her har de varmet seg under kalde skiløp eller kjølt seg på varme dager på tur med mamsen og papsen fra Spiralen.  Det er lavterskel hele veien. Men innimellom får vi ånden over oss og får frem talenter som Martin Ødegaard. Eller som nå: Bestemmer oss for å rive den gamle og bygge ei ny hytte til seks millioner kroner.

Rivingen av den gamle hytta startet mandag 12. november. Det er nesten et mirakel, for hvordan i all verden rives en hytte midt i skauen? I sommer ringte vi til det første og beste – og sant og si det eneste - rivefirmaet vi hadde hørt om, Øst-Riv. Nestsjefen der er Terje Østdal.  Han mener at «dem sure sitter i sofaen, og de blide går på ski.» Og Terje går en del på ski, han kjente til Stronghytta og har revet den på dugnad.

Les også: Strømsøs friluftsliv

Terje mente at siden Øst-Riv stilte opp, så var det naturlig at Lindum stilte opp også. Der tar de imot materialene gratis. Og siden det er behov for en litt mindre dumper, så får vi låne den gratis av Utleiesenteret. Det er helt utrolig hvordan folk har stilt opp, og jeg kan ikke nevne alle, men Sparebanken Øst har gitt oss et rekordhøyt beløp fra Spiremidlene. Så godt likte de planen om Nye Stronghytta.

Turistforeningen synes det er en god ide. De jobber mye med inkluderende friluftsliv og støtter våre tanker om ei hytte tilrettelagt for alle. Behovet for sånne møteplasser er stort, men det er en mangelvare.

Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne har helhjertet gått inn for ideen. Dette er trolig en av de få bynære markahyttene her i landet med tilgang for rullestolbrukere. Nye Stronghytta får selvsagt universell utforming og jeg har lovet rådet rullestolheis opp til 2. etasje.

Ungdomsrådet har nettopp behandlet saken og støtter prosjektet.

Vi har ikke rukket å snakke med Eldrerådet, men det vil overraske meg om de synes det er en dårlig ide. Vi har nemlig en gjeng med gamle Stronggutter som møtes hver uke for trening og badstue. Det har åpenbart en helseeffekt, for flere av dem er nesten like gamle som hytta.

Administrasjonen i Drammen kommune var positive til prosjektet og innstilte på at hytta skulle inn i økonomiplanen for 2019. De gjorde som de pleier og sendte saken til uttalelse i Drammen idrettsråd. Her møtte vi faktisk vårt hittil eneste tilbakeslag. Idrettsrådet fryktet en eller annen slags presedens og vendte tommelen ned for at pengene skulle tas fra idretten.

Vi var sååå nær. Administrasjonen gjorde det de skulle og Idrettsrådet følte sikkert at de også gjorde rett.

Men kjære folkevalgte: Dette handler ikke bare om idrett. Det handler om friluftsliv og folkehelse. Det handler om barn og bredde. Det handler innsats og inkludering. Det handler faktisk litt om eldreomsorg, også.

Den handler ikke om å ta penger fra noen – det handler om å gi noe til veldig mange.

Les også: Millioner til lokale idrettslag

Hytta kommer til å koste seks millioner kroner. Trenger den å koste så mye tenker du, kanskje. Neida, det finnes mange fine Moelvenbrakker, men er det virkelig det vi ønsker oss? Eller kan Drammen kommune dekke 10 prosent av kostnadene og få hundre år med glede?

Hytta er ikke noe luftslott, og den kan ikke reises med fagre ord. Derfor er det så viktig at politikerne kommer på banen nå og at dere støtter oss for å sikre at hytta kan realiseres snarest mulig. Vi ber om 600.000 kroner til Nye Stronghytta i økonomiplanen for 2019, som skal dekke

  • Rullestolheis opp til 2. etasje. Det er viktig for at hytta skal være til for absolutt alle. Ingen skal ekskluderes.
  • Soverom og køyesenger nok til en skoleklasse. Det blir en garantert suksess.
  • En badstue til gamlegutta. Alle kan jo se hvilke effekter det har.

Kjære folkevalgte – ikke la Drammen kommune være den eneste som ikke bidrar inn i dette fantastiske prosjektet! En støtte til Nye Stronghytta er en gave til innbyggerne i flere generasjoner fremover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken