Gå til sidens hovedinnhold

Strengere straff for fremmedkrigere

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg jeg hadde 9. februar ønsket jeg at regjeringen skulle vise handlekraft på feltet om strengere straffer for fremmedkrigere. Nå har det blitt realitet.

Frp i regjering innførte fra 1. juli strengere strafferegler for privatpersoner som deltar i krig utenlands. Dette skal motvirke at nordmenn drar til konfliktområder for å delta i stridshandlinger.

DU KAN FØLGE DEN LOKALE DEBATTEN PÅ FACEBOOK: DT MENINGER.

Retten til å forby rekruttering til et annet lands militære styrker, og retten som forbyr rekruttering til terrororganisasjoner er det de nye straffereglene bygger på. Voldshandlinger som drap, kroppskrenkelser og sabotasje, som er vanlig å begå i militær deltakelse i strid, er allerede straffbare etter norsk rett.

Nå vil politiet ha muligheten til å gripe inn på et tidlig tidspunkt og forebygge, samt forhindre voldelig radikalisering, deltagelser i strid, alvorlige voldshandlinger og slike trusler som disse personene representerer når de returnerer til Norge.

LES OGSÅ: Styrker forsvarsevnen

Regjeringen har lagt frem tre svært viktige virkemidler mot fremmedkrigere. Det første er å kriminalisere angrep som er begått av norske borgere eller de som er bosatt i Norge, mot norske militærstyrker. Angrep på styrker fra andre land som deltar i en internasjonal operasjon sammen med norske styrker, kommer til å rammes. Forbund som knytter seg til den type angrep er også straffbart. Det andre viktige virkemidlet er kriminalisering av militær deltakelse i væpnete konflikter i utlandet, med mindre det skjer på vegne av en statlig styrke. Forskjellige typer forberedelser til slike deltakelser, også utreise til konfliktområder, vil kunne være straffbart. Dette forbudet er rettet mot norske borgere og de som er bosatt her. Den siste er å kriminalisere rekruttering til ulovlig militær deltakelse i væpnede konflikter.

En 31 år gammel norsksomalier og et brødrepar på 29 og 26 år med kosovoalbansk bakgrunn, ble dømt til henholdsvis fire år og tre måneder, fire år og ni måneder og sju måneder i Oslo tingrett i mai 2015.

LES OGSÅ: Sparer vi på sikkerheten?

Med Fremskrittspartiet i regjering blir det slutt på slike uhørte lave straffer. Det er snakk om personer som har gjort væpnet tjeneste for den verste terrororganisasjonen som verden noen gang har sett, en organisasjon som til og med er for ekstrem for al-Qaida. Nordmenn som slutter seg til grupperinger som begår alvorlige handlinger i konfliktområder, kan returnere tilbake hit med stor evne, og ikke minst vilje til å begå meget alvorlige lovbrudd i Norge. Hvis ikke myndighetene hadde tatt grep nå, kunne dette blitt et stort samfunnsproblem.

Det er så godt å ha en handlekraftig regjering som har laget et lovforslag som er et direkte svar på akkurat disse utfordringene.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Trist og virkelighetsfjernt av Det Islamske Kultursenter

* Mangler Drammen en viktig visjon?

* Brexit – partidemokratiets krampetrekning

Kommentarer til denne saken