St. Hallvard Håndballklubb er ikke lenger den klubben vi var med på å stifte

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter 11 år er St. Hallvard Håndballklubb i Lier historie, og i den anledning har noen av oss som stiftet klubben noe på hjertet.

Hele ideen bak stiftelsen av klubben var å tilrettelegge for at lokale spillere skulle få anledning til å utvikle seg som håndballspillere på eldre junior- og seniornivå. Klubben utviklet seg, og de lokale spillerne spilte først klubben opp i 1. divisjon og senere opp i eliteserien. Klubben var en av de største og beste i regionen på å utvikle lokale ungdommer. Det var et tilbud til alle.

De 11 årene klubben har eksistert har det vært både motgang og medgang. Når vi sportslig ikke nådde våre mål, trøstet vi oss med at vi som organisasjon kanskje trengte ett år til før vi tok steget opp.

I 2015 la daværende styre fram en strategiplan for årsmøtet i klubben – Prosjekt 2020. Prosjektet ble godkjent av årsmøtet.

Visjon: Vi skal utvikle lokale talenter til å bli nasjonale helter. St. Hallvard Håndballklubb skulle skape en naturlig forlengelse av lokale, unge gutte-herrespilleres håndballkarriere, gi spillere på alle nivåer et godt sportslig tilbud samt drive kontinuerlig spille- og talentutvikling. Da St. Hallvard rykket opp i eliteserien sist gang, besto fortsatt spillerstallen av stort sett lokale spillere.

Prosjekt 2020 skisserte St. Hallvard som en klubb med lokal tilhørighet: 75 % av spillerne skulle være spillere som hadde sine røtter i en av våre samarbeidsklubber. Klubben skulle være kjent for god dugnadsånd, trivsel og likeverd. Man var like mye en del av klubben om man spilte i eliteserien eller andredivisjon, om man satt i styret eller solgte billetter. Vi var SHK!

Hva har skjedd etter dette? Klubben har i løpet av tre sesonger blitt redusert fra en klubb med over 70 spillere, til en klubb der antall medlemmer og spillere er kraftig redusert og den lokale tilknytningen er fraværende.

I dag er det bare ett lag i igjen, som i hovedsak er lokalisert i Bærum. Klubben har få medlemmer. En styrerepresentant forklarer samarbeidet med Asker og Vestre Bærum med at de ikke har folk til å arrangere kamper i Reistad Arena i Lier. Vår hypotese er at selv som SHK sportslig er i eliteserien, så har klubben glemt å utvikle seg som organisasjon.

Da 2. divisjonslaget ble overdratt til Asker mistet klubben mange som hadde bidratt med dugnadshjelp og lokal tilhørighet. Det er også tydelig at SHK har budsjettert med usikre sponsorinntekter. Når man i tillegg har faste lønnskostnader så bør det ikke overraske at klubben får utfordringer med likviditeten.

I april ble det kjent at nytt styre i SHK ønsket å lage en ny klubb. St. Hallvard skulle bidra med eliteserieplassen og organisasjonsnummer. Vestre Bærum hadde en stor organisasjon og noen gode sponsorer som var villig til å bidra.

På et ekstraordinært årsmøte i april ble det lagt fram forslag om å endre klubbens navn. Dette fikk ikke tilstrekkelig flertall. På dette årsmøtet ble det poengtert at klubben fortsatt skulle være lierbasert, men at det som følge av nye samarbeidsklubber skulle fordele lagets kamper mellom Rykkinnhallen og Reistad Arena.

Når terminlista kommer så blir det to kamper i Reistad Arena og 11 i Rykkinnhallen. Klubben har fått eliteserielisens med rød lisenskategori pga. mangelfull søknad. Som den eneste klubben i eliteserien.

Denne radikale endringen for SHK har vært diskutert blant «de få», ingen åpenhet og ingen åpne strategidokumenter. Det er ingen tvil om at klubben sliter både organisatorisk, økonomisk og med tilslutning, men når man ikke har eller tør å diskutere åpent ulike alternativer, så avviker man både klubbens og idrettens verdier.

Dessverre registrerer vi at kommunikasjonen fra klubbens ledelse og ut til medlemmer i beste fall er mangelfull. Mange vil sikkert påstå at klubben signaliserer en ting og gjør noe annet.

St. Hallvard er ikke lenger den klubben vi var med på å stifte og er nå i ferd med å flytte ut av Lier.

Vi tror dette er en klubbhistorie av det negative slaget, og hadde håpet på en annen retning og et annet valg fra styret i SHK.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken