En bedre alkoholpolitikk – ja, takk!

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerEt flertall på Stortinget har gått sammen om å utforme en nasjonal alkoholstrategi. Interessant nok består dette flertallet av KrF og de tre største opposisjonspartiene. Tanken bak er å ivareta et helhetlig grep på alkoholpolitikken. Det ønsker vi velkommen og imøteser oppfølgingen !

Da Erna Solberg dannet regjering første gang, het det alkoholpolitikken skulle ligge fast. Slik ble det ikke. I denne forrige valgperioden økte taxtfree-kvoten, det ble åpnet for gårdssalg av flere typer alkohol og reklameforbudet ble myket opp.

Sammen retning – som underbygger at folks helse veier mindre enn kommersielle interesser – ble forsterket i den såkalte Jeløya-plattformen til kl. 21 på hverdager og lørdager. Salgstidene til Vinmonopolet skal kunne følge de kommunale salgstidene. Dette åpner for at Vinmonopolet skal kunne holde åpnet til kl. 21 alle dager unntatt søndag. I tillegg ønsker regjeringen å åpne døra for sterkøl i butikk.

Les også: Barnevernvakten ruster seg til julerush

Dette er verken klok eller fremsynt politikk. Slike tiltak går på tvers av de råd som gis fra sakkyndig hold. Eksempelvis ber Verdens helseorganisasjon (WHO) alle medlemsland å arbeide for å redusere alkoholkonsumet. Da kan vi ikke fortsette med en vedvarende liberalisering som vil gi økt forbruk. I stedet må det utarbeides en tydelig plan for hvordan bruk og skader kan reduseres. WHO peker blant annet på prispolitikk, reklameforbud og begrensning i salgstider som viktige virkemidler for å begrense alkoholkonsumet. Og det betyr mye hvordan voksne fremstår som rollemodeller for barn og unge. Vi er rollemodeller også gjennom vår måte å vise at dette er et alvorlig samfunnsproblem.

Mange sliter med alvorlige alkoholproblmer og/eller berøres og rammes av andres drikking. De fortjener en politikk som satser på forebygging, både på samfunnsnivå og på individnivå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags