Derfor streiker vi

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger25. oktober gikk 55 sykepleiere i NHO Service og Handel ut i streik. Det er ikke med lett hjerte at Norsk Sykepleierforbund (NSF) tar ut sykepleiere i streik.

NSF krever at sykepleiere som jobber i private virksomheter skal sikres samme minstelønnssatser som sykepleiere ansatt i andre tariffområder. I dag har sykepleiere som er ansatt i virksomheter tilhørende NHO dårligere vilkår i sin tariffavtale enn sykepleiere som er ansatt i andre tariffområder.

Sykepleiere som behandler samme type pasienter og har samme krav til kompetanse, gjør jobben under dårligere vilkår i NHO enn i andre tariffområder. Private virksomheter i NHO utfører og selger tjenester til offentlige instanser. Ved å tilby sykepleierne dårligere lønn og arbeidsvilkår, kan det det legges inn billige anbud. NSF kan ikke godta at ansattes lønns og arbeidsvilkår ofres i kampen om billigste anbud!

I Buskerud har vi flere helsevirksomheter som er organisert i NHO. Flere av disse er velfungerende og de ansatte trives godt. Det finnes lokale lønnsforskjeller i Buskerud, men de fleste lønner sykepleierne likt med andre tariffområder. Men det er viktig at sykepleierne er sikret minstelønnssatser i en sentral avtale. Det skal ikke bare være opp til den enkelte sykepleier/tillitsvalgt å forhandle sin lønn. En sentral tariffavtale er et gulv for hvor lite det er lov å tjene. Denne minstelønnen er det viktig at alle helsevirksomheter forholde seg til.

Les også:
Noen sykepleiere lever av unge jenters dårlige selvbilde

NSF har også satt krav om at erfarne sykepleiere må sikres en lønnsutvikling. I dag stopper lønnsstigen i NHO på 6 års ansiennitet. Det betyr at makslønnen er nådd. NSF har krevd at lønnsstigen skal utvides til 10- og 16-års trinn slik som i kommunal sektor.

Det er ikke urimelige krav NSF stiller til NHO Handel og Service. Vi har kommet til enighet i alle andre tariffområder i årets lønnsoppgjør.

Denne streiken handler om mer enn bare NSF. Vårt samfunn kan ikke godta konkurranseutsetting på bekostning av ansattes vilkår. Vi ønsker et godt offentlig tjenestetilbud som gir likeverdige og forsvarlige tilbud til alle.  

Derfor er denne streiken viktig!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags