Gå til sidens hovedinnhold

Viktigheten av Fontenehuset: Veien tilbake til et aktivt liv

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fontenehuset er et arbeidsfellesskap for mennesker med psykiske helseutfordringer, hvor vi bruker arbeid som metode, og jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig et slikt tiltak er.

Tilhørighet, trygghet og mestring

Før jeg ble medlem på Fontenehuset i april 2015, hadde jeg følt meg ensom i lang tid. Jeg slet med alvorlige depresjoner, selvmordstanker og angst. Jeg hadde også vært mye innlagt på lukkede og åpne psykiatriske avdelinger på grunn av mine psykiske helseutfordringer. Etter å ha vært medlem på Fontenehuset i ett år og tre måneder har jeg blitt en del av et fantastisk, sosialt fellesskap hvor vi jobber og driver huset sammen. Det å vite at Fontenehuset finnes gir en enorm tilhørighet og trygghet, fordi jeg har et sted å gå til hver eneste dag, med mennesker som bryr seg. Ikke minst har Fontenehuset gitt meg en enorm mestringsfølelse, når jeg beviser for meg selv at jeg mestrer en jobbdag fra 09.00 til 15.00 fem dager i uken.

Fontenehusets historie

Fontenehuset, eller internasjonalt «Clubhouse», har sin opprinnelse fra New York i 1948, da en gruppe utskrevne pasienter fra et psykiatrisk sykehus i byen, samlet seg for å hjelpe hverandre. Sammen hadde de ett felles mål: Å hjelpe hverandre tilbake til samfunnet, og unngå reinnleggelser.

I dag finnes det 350 fontenehus i alle verdensdeler, 10 av dem ligger i Norge.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Fontenehus har en grunnmur i form av arbeid og fellesskap som metode, forankret i noe vi kaller fontenehusmodellen. Denne modellen er erfaringsbasert, og fundamentet består av 36 internasjonale retningslinjer som brukes i den daglige driften av fontenehusene verden over.

Det første klubbhuset som ble opprettet hadde en fontene i bakgården, og ble derfor kalt «Fountainhouse,» derav dagens navn. (Doyle, Lanoil og Dudek, 2013)

Tilbake til samfunnet

Det er mange mennesker som sliter med psykiske helseutfordringer i dagens samfunn. Så mange som 1 av 5 unge sliter psykisk. (Folkehelseinstituttet) Det aller viktigste er å fange opp disse på et så tidlig tidspunkt som mulig, men dessverre svikter de offentlige tjenestene altfor ofte, noe som fører til at mange faller utenfor, og ikke får den hjelpen de trenger. Mennesker er sosiale vesener, og trenger å finne en mening i hverdagen. Alle trenger å bli sett, bli hørt, bli savnet og føle at de er til nytte.

Derfor trenger vi Fontenehuset.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* «Kall meg gjerne muslim. Hindu eller kristen. Samme for meg.»

* «Min påstand er at det ikke er grunnlag for å tro eller å insinuere at byggesaksbehandlere i Drammen kommune har feil motiver for behandlingen, eller manglende kompetanse.»

* Et skritt nærmere omkamp

Kommentarer til denne saken