Ble med sykepleier på jobb: – Jeg så tidlig at jeg kunne lære det praktiske, men det å ha faglig kunnskap er uerstattelig

Av
DEL

LeserbrevI mine 12 år som folkevalgt har jeg vært på besøk i ulike institusjoner og har selvsagt personlige erfaringer, men jeg har aldri selv jobbet innen helse. Jeg ønsket å oppleve hverdagen til hjemmetjenesten for å se, oppleve og erfare. Jeg er svært klar over at en hel dag i jobb heller ikke gir meg all erfaring, men det gir mer innsikt enn å stikke innom på omvisning og få informasjon på en times besøk.

Hverdagen i hjemmesykepleien

Jeg ble derfor med sykepleier Marianne Høibakk en dag på jobb i hjemmesykepleien i Nedre Eiker. Jeg så tidlig at jeg kunne lære det praktiske, men det å ha faglig kunnskap er uerstattelig. Hun så og leste situasjoner, og kunne se viktig utvikling hos brukerne, som jeg ikke hadde noen forutsetning til å se.

Jeg leser i avisen at det er nedgang i søknad til helsefag, noe som er svært bekymringsfullt da vi vet at behovet er økende. Det er stor søknad til sykepleien, hele 3211 stykker, men de skal kjempe om bare 180 plasser.

Hverdagen i hjemmesykepleien er hektisk, de har mange brukere og fulle lister. Brukerne er eldre, syke eller har andre behov for pleie. Det har en stor egenverdi å ha kjente ansikter med fagkompetanse rundt seg. Det gjør hverdagen mer forutsigbar og trygg for brukerne. Det handler om noe så grunnleggende som å omgås mennesker som kjenner deg; mennesker som vet hvor saftglasset skal stå ved middagsbordet, og som vet hvilke programmer du liker på tv-en. Dette kan høres banalt ut, men for mennesker med ulike hjelpebehov er den personlige kontakten mellom hjemmesykepleier og bruker avgjørende.

Viktig med god grunnbemanning

Jeg fikk bekreftet at det er viktig med god grunnbemanning. Derfor vil Drammen Arbeiderparti øke grunnbemanningen slik at vi tåler dager med sykdom og fravær, og ellers kan basere oss på et fast lag med egne folk som ringes ved behov.

Arbeiderpartiet ser hvor viktig det er med hele og faste stillinger. Det skaper bedre arbeidsdager for våre ansatte at de vet når de skal på jobb, og ikke må «shoppe» vakter for å få fylt opp stillingene sine. Det gir en lite forutsigbar hverdag som preges av usikkerhet. Ting som bør være en selvfølge når man har fått seg jobb – muligheten til å få lån i banken, kjøpe bolig og stifte familie – er utenfor rekkevidde. Innleie, midlertidighet og ufrivillig deltid øker risikoen for dårlige arbeidsvilkår. Det å vite når og hvor man skal jobbe, er en viktig rettighet i seg selv.

Som ordførerkandidat i Drammen kommune er det mitt mål å sikre at kommunen både stiller opp for dem som trenger omsorgstjenester, men også for våre ansatte. Det er rett og slett vårt ansvar som folkevalgte, og vi skal arbeide hver eneste dag for å nå dette målet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags