Gå til sidens hovedinnhold

Helse Sør-Øst gambler med våre helseopplysninger

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

IKT-systemer utgjør selve grunnmuren i et moderne helsevesen. Den gir leger og annet helsepersonell den informasjonen de trenger for å behandle pasienter. Svikter den, svikter også hele systemet. Nærhet til datasystemene er derfor helt nødvendig for å kunne rette opp feil, og ikke minst for å sørge for at dataene er trygge.

Derfor er vi i NITO Buskerud svært bekymret over den varslede utflaggingen av IKT-funksjonen i Helse Sør-Øst.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Med helse- og omsorgsminister Bent Høies velsignelse overlates nå driften av IKT-funksjonen til et privat selskap som skal drifte det hele fra Bulgaria. Alarmklokkene ringer. Vi har ennå til gode å høre en eneste IKT-ingeniør si at ekstern drifting via SQL-servere uten bruk av kryptering gir sikkerhet god nok for denne type data.

Hvor mange land norske helsedata vil passere gjennom på vei fram og tilbake til Bulgaria vites ikke. Men vi vet at etterretninger tapper kabeltrafikken, og vi vet at sensitiv informasjon kan ha høy verdi i riktige hender.

LES OGSÅ: Hvem er det som klager?

Både Helsedepartement og helseforetaket har uttalt at IKT-funksjonen i sykehusene ikke utgjør en kritisk samfunnsfunksjon. De vurderer ikke hvert enkelt ledd som kritisk infrastruktur. Det er vi ikke enige i. Slik rammene for denne saken er lagt, er det ikke et spørsmål om helseinformasjon kommer på avveie. Spørsmålet er når og hvor det skjer.

Hvilken pris er vi som samfunn beredt til å betale for at Helse Sør Øst skal fravike prinsippet om nærhet og kontroll for spare noen kroner?

Prisen pasientene og samfunnet kan komme til å betale, er ikke med i Helse Sør Østs kortsiktige regnestykke.

Vi ber statsråd Bent Høie ta IKT-sikkerheten på alvor, før det er for sent.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT. NO:

* En gang Dalen, alltid ...

* Drammens forvaltning av kulturarven

* Slik fordeler trafikken seg

Kommentarer til denne saken