Sannheten om ventelistene

Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiet.

Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et leserinnlegg i Drammens Tidende 26. juli skriver Morten Wold og Lavrans Kierulf fra Frp at regjeringens arbeid med å få ned ventelistetallene i helsesektoren har lyktes.

Sannheten er at ventetidene i sykehusene har hatt en jevn nedgang siden 2010, av ulike årsaker. Regjeringen prøver nå å ta æren alene for et omstillingsarbeid som ble satt i gang lenge før siste valg.

LES OGSÅ: Bærum sykehus er ingen trussel

Startet under Stoltenberg

Arbeidet med gode og effektive pasientforløp startet under Stoltenberg II-regjeringen, med blant annet en offensiv satsing på IKT i helsesektoren. Dagens regjeringspartier var den gang av en eller annen grunn motstandere av dette, men besinnet seg heldigvis etter hvert. I dag er det enighet om at fornuftig bruk av IKT er helt nødvendig i alle deler av helsetjenesten.

Den viktigste jobben med å redusere ventetidene har de enkelte sykehus stått for. Det er for øvrig verd å nevne at reduksjon i antall pasienter på venteliste i stor grad skyldes rydding i statistikk, mer enn en reell nedgang.

Noen pasienter skulle ut av listene fordi de allerede var behandlet, mens andre ble talt to ganger for samme henvisning.

Det gjenstår mye arbeid før alle lister er ryddet, slik at vi kan få mer eksakte tall.

LES OGSÅ: Lovfester rett til sykehjemsplass

Uhemmet selvskryt

Derfor bør vi være ytterst varsom med å konkludere med årsaken til at det står færre på venteliste i vårt område (Vestre Viken) slik Wold og Kierulf gjør. Særlig useriøst blir det når tallene brukes til uhemmet selvskryt – noe som tydelig ble demonstrert i vår da tidsskriftet Dagens Medisin avslørte at svært mange pasienter står på interne ventelister, uten å synes i den offisielle statistikken.

For den enkelte pasient er det viktig at ventetiden for behandling er den samme som det som er definert som medisinsk riktig.

Pasienter bør så raskt som mulig få sin henvisning fra fastlegen (eller annen henvisende lege) vurdert. Deretter kan behandlingstidene variere, avhengig av mange forhold. Noen pasienter må behandles umiddelbart, andre behandles raskt, mens for andre kan det være medisinsk riktig å vente mange måneder.

LES OGSÅ: Endelig nytt sykehus i Drammen

Bak «selvskrytet»

Det siste kan f. eks være ved behov for fysioterapi og annen opptrening i påvente av eventuell operasjon.  Arbeiderpartiet er derfor opptatt av at vi i større grad snakker om at ventetidene i behandlingsforløpet skal være riktig og ikke nødvendigvis kortest mulig.

For å komme bak «selvskrytet» til Høyre og Frp, har jeg derfor etterspurt tall som viser hvor mange som har ventet lenger enn medisinsk anbefalt tid.

I Helse Sør-Øst hadde 61.000 pasienter ventet lenger enn anbefalt ventetid per mai 2016. Bare for vårt område (Vestre Viken) var dette tallet faktisk mer enn 4.400 pasienter. På enkelte avdelinger er det alvorlig syke pasienter som altså ikke blir fulgt opp på den måten legene mener er medisinsk riktig. Dette viser at ventelistetallene bør brukes med langt mer varsomhet enn hva Høyre og Frp holder på med.

Svaret for pasientene ligger i vår felles helsetjeneste, ikke i private kommersielle løsninger.

Arbeiderpartiet å styrke vår felles helsetjeneste ved å satse på gode, offentlige sykehus over hele landet, heller enn å tilrettelegge for flere kommersielle private aktører.  Vi vil investere i mer moderne utstyr og bygninger, ta i bruk moderne behandlingsmåter, vi vil ha bedre ledelse ved hvert enkelt sykehus, ha poliklinikkene åpne på sykehuset lengre enn i dag slik at flere kan få behandling, og ansette flere fagfolk som jobber med pasientbehandling i sykehusene.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken