Russen 2017 vs. Russen 1983

GODE RÅD og GODE ØNSKER: Helsesøster og russemamma Kristin Sundet (innfelt) med gode råd til både foreldre og russ 2017. Til venstre er russebilen Sundet selv var med på da hun rullet i Drammen i 1983.

GODE RÅD og GODE ØNSKER: Helsesøster og russemamma Kristin Sundet (innfelt) med gode råd til både foreldre og russ 2017. Til venstre er russebilen Sundet selv var med på da hun rullet i Drammen i 1983.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerSom helsesøster for den skolen som uteksaminerer flest russ i distriktet, Drammen vgs., og som mamma til to russ i år, er jeg vel berettiget til å kunne komme med noen betraktninger om russ og russetid.

Mine russ er ei rød vandrerussejente og en blå bussrussegutt. Og mora har endelig skjønt at fargen på russedressen ikke lenger avhenger av studieretning, men er valgfri.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Vel, det er vel heller ikke helt riktig. Det er den interne russegruppa som bestemmer.

Gjennom hele skoleåret har disse jentene og guttene jobbet med konseptene sine.

Det har vært utallige møter (med dertil hørende bøter for ugyldig fravær) og dugnader. Her har de lært seg mye om samarbeid, lagånd og det å holde sammen.

Det er ikke til å komme vekk fra at de nedre deler aldri tidligere har blitt traktert med dyrere dopapir, og svindyre telys har gitt mye lys og varme. Pytt, pytt, det har jo gått til en god sak.

Eller er det en god sak? Et lite Google-søk viser at russetid også er knyttet til bråk, fyll, overgrep og kidnapping av yngre elever.

Jeg tror disse tabloide overskriftene representerer fåtallet av dagens russ. De fleste er tvert imot ansvarsfulle og hardt arbeidende ungdom med klare planer for framtida si. Hjemme hos meg har spisestuebordet vært okkupert av ungdom som har jobbet med R-matte i påskeferien, mens jeg har gasset meg med Jo Nesbøs «Tørst».

Et sikkert vårtegn er de røde og blå i fri utfoldelse med masse livsglede og ungdommelig mot stormende ut av klasserommene og inn i busser som spiller så høy musikk at helsesøstera blir mildt sagt bekymret.

Fakta om hørsel

Flere og flere unge rammes av hørseltap. Årsaken er trolig bruken av øretelefoner med høy musikk. Øret tåler forholdsvis høy musikk så lenge det får tid til å restituere seg mellom belastningene. Tinnitus er en forstyrrelse i nervesystemet som kan gi uønskede pipelyder som følge av lydbelastninger. Kilde: Nasjonal Digital Læringsarena.

Er russen virkelig så annerledes i 2017 enn vi var i 1983?

Selv var jeg rødruss på Drammen vgs. og med på russebil, en Ford Transitt med det klingende navnet «Vagina Mobile». Fra høyttaleranlegget dundret det ut musikk fra Wham, Michael Jackson, Men At Work og F.R David. Du husker han med «Words dont come easy»? Under valget av nytt russestyre den gang satte lektor Sveen brødskiva på tvers da Beranek ba oss alle om å «dra til helvete».

Vi rulla vi også. I kortesje nedover i Vestfold. Noen av oss kom oss helt til Kristiansand og sågar over til Danmark, til Løkken og Blokkhus og elefantøl med skyhøy alkoholprosent.

LES OGSÅ: Her er årets russeknuter

«Get back, hands up, go for it, go for it». Vi rulla frivillig i 1983. Det er det ikke alltid at russen gjør i dag. De ruller ofte fordi de må. Gjerne på motorveien for da forstyrrer de ingen. Få vil huse dem så de må være i bevegelse. Med politiet på slep.

All ære til den viktige jobben gutta og jentene på forebyggende avdeling hos politiet gjør, men de henger altså på slep for å passe på ungdommene våre.

Færre russ i dag røyker, flere snuser. I 1983 var snus forbeholdt gamle menn. De drikker mindre og har et bedre forhold til foreldrene sine enn det vi hadde.

Jeg er sågar blitt forespeilet muligheten for å bli med på foreldrerulling.

LES OGSÅ DETTE DEBATTINNLEGGET TIL RUSSEN: Hvorfor må alt dreie seg om å være hore og å drikke seg dritings?

Det vi har felles er at vi også måtte jobbe ved siden av skole for å finansiere russetida.

Forskjellen, slik jeg og mange med meg ser det, er at presset på ungdom i dag har kommet helt ut av proporsjoner. Kroppspress og skolepress i så stor skala at det går på helsa løs.

Det å hele tida skulle være den beste utgaven av seg selv, er et umulig og helsefarlig prosjekt.

Slitne og bekymrede ungdommer er det mange av hos oss i elevtjenesten på Drammen vgs. for tida.

LES OGSÅ: Sorry, gutter!

Eksamenspress og usikkerhet på om man greier å prestere tynger. Resultatet kan bli søvnløse netter og påfølgende slitsomme dager. Alle tåler å sove dårlig ei natt av og til, men hvis søvnløshet blir mønsteret vil det få negative konsekvenser. I april og mai skal de i tillegg bruke mye tid på russefeiring.

Noen gode råd til russefeiringa kan jeg vel driste meg å komme med:

– Spis godt før du skal feste. Da holder det ikke med noen skarve salatblader.

– Bestem deg før russetida starter for hva du skal være med på. Det vil gjøre det lettere for deg å prioritere.

Prioritering i denne sammenhengen er ikke å si som Ole Brumm, «ja takk begge deler», det er også å av og til si «Nei». Nei fordi eksamen er rett rundt hjørnet og den kan være avgjørende for at du får innfridd fremtidsønskene dine.

LES OGSÅ DETTE INNLEGGET FRA EN EKS-RUSS: Om russelåter og damer over 50

- Pass på medruss og vennene dine. Gå aldri alene på store arrangementer og si ifra til en voksen hvis det skjer noe som gjør deg usikker.

- GRAB THE MOMENT! Feire skikkelig at 13 års obligatorisk skolegang er over. Fra nå av kan du velge helt fritt selv.

- Hold deg inne med politiet. Raymond og Ole Aleksander vil deg bare vel, men de har også ansvar for at byens over 70.000 innbyggere også får fine april og maidager.

- Husk at NEI alltid betyr NEI og ta gjerne i bruk prinsippene i «Kjernekar»-konseptet.

Råd til ungdomsforeldre er ikke så lett tilgjengelig som råd til småbarnsforeldre. Her er noen for den som vil høre:

- Vær raus med maten og ha gjerne noe klart som er lett å varme opp nattetid.

- Push vannflasker og ørepropper.

- Hold deg edru selv så du kan rykke ut på kort varsel hvis uhellet skulle være ute. Rødvin har lang holdbarhetstid.

- Grav og spør så får du kanskje vite.

Jeg håper at vi som er foreldre til årets russekull også får sove godt i disse intense ukene. Det er imidlertid viktig at kua ikke glemmer at hun har vært kalv.

Til de av oss som jobber med ungdom og russ får jeg håpe at alle de gode intensjonene våre om forebyggende og helsefremmende tiltak gir gjenklang hos de unge og at de møter våkne og uthvilte til første eksamensdag.

Da gjenstår det for meg å ønske årets russ den beste festen «ever». Håper dere får det like moro som vi hadde det i 1983.

NOEN AKTUELLE NYHETSSAKER FRA DT. NO:

* Han er NRKs nye redaktør i Buskerud

* Får kritikk for å spille 4-4-2

* Satte ny prisrekord på Blefjell

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags