Ingeniører skaper sykehusfrykt

Foto:

Av
DEL

MeningerSiden de første planene og senere avgjørelsen om å legge distriktets nye sykehus til Brakerøya ble kjent, har særlig to bekymrede ingeniører, herrene Odd Edvardsen og Viggo Landaas vært hyppige gjester i avisens spalter med spådommer om at katastrofer som flom og undersjøiske jordskred vil kunne ramme det nye sykehuset der det er vedtatt plassert. Vi har blitt presentert for begge ingeniørenes fyldige CV-er som skal dokumentere at dette ikke er dommedagsprofetier tatt ut av løse lufta.

Vi, byens og distriktets borgere, har det til felles at vi alle er potensielle brukere av det nye sykehuset. Faren er da stor for at mange nå går rundt og er mer redde for å bli seilende ut Svelvikstrømmen under sykehusoppholdet enn for selve sykdommen som kan ramme. 

Som om ikke to år med innstendige advarsler fra disse to selvutnevnte fagfolkene over alle fagfolk skulle være nok, så kom 17. november Per Olaf Lundteigen på avis-banen. Nå er også Senterpartiets normalt uredde hærfører redd på sykehuspasientenes vegne. For riktig å skremme livskiten ut av oss alle har han alliert seg med ikke bare en vanlig ingeniør, men med Dr. Ingeniør Esben Jonsson.

Til tross for forskningsrapporter og godkjenninger fra alt av offentlige etater og myndigheter, slår parhestene Lundteigen/Jonsson fast at «Sykehuset på Brakerøya er et gedigent risikoprosjekt».

Slik jeg ser det, er det nå stor fare for at når sykehuset åpner i 2025, eller der omkring, så kan det bli uten at en eneste pasient tør å la seg rulle inn til behandling av frykt for å bli rammet av en naturkatastrofe på Brakerøya.

Jeg føler meg kallet til å forsøke å dempe den frykten mange i det nye sykehusets nedslagsfelt nå sikkert føler. Ettersom jeg er blottet for ingeniørkompetanse, vil jeg prøve å så tvil om ingeniørenes konklusjoner litt ad omveier.

Jeg begynner i det små. Ingen av de herrer ingeniører eller stortingsrepresentanten står i stor fare for å bli lagt inn på det «gedigne risikoprosjektet. Landaas er bosatt på Kongsberg, Edvardsen og Lundteigen i Øvre Eiker og Jonsson helt i Oslo. Vårt nye sykehus skal som kjent i hovedsak betjene Lier, Drammen, Nedre Eiker, Røyken, Hurum, Sande og Svelvik. Potensielle ingeniør-pasienter fra vårt eget område tar øyensynlig plasseringen av det nye sykehuset i Fjordparken med stor ro.

Jeg fortsetter i samme leia. Alle de tre katastrofe-forkynnende ingeniørene er mellom 76 og 80 år. Ja - det borger for mye og lang erfaring, men kan det ha skjedd noe på grunnarbeids- og bygningsfronten siden disse duksene fikk sine vitnemål? Selv er jeg bare 71, men merker jo daglig at barnelærdommen ikke akkurat sitter spikra, eller at den har blitt forskriftsmessig oppdatert.

La oss til slutt bevege oss ut i den store verden. Det er en kjensgjerning at de fleste av verdens største byer er anlagt langs elveutløp og/eller med nær havnetilknytning. Veldig likt Drammen/Brakerøya. Mitt poeng er at i byer som Hong Kong og New York/Manhattan bygger man tett i tett med bygninger med 4 - 500 meters høyde, og de har et fotavtrykk på bakken som tilsvarer størrelsen på en middels enebolig i Hokksund. På Brakerøya skal vi altså ikke kunne bygge i 15-20 meters høyde på tilsvarende grunnforhold?

Ble du beroliget nå?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags