Hva er egentlig en «prosess»? Og hva er en «god dialog»?

De ulike virkelighetsoppfatningene fra tomtesamtalen om Brakerøya er som hentet fra en dårlig scene på et familievernkontor.

LES OGSÅ: Nytt sykehus: Gå for Brakerøya!

Selv om to mennesker har delt både hus og liv i årevis, kan virkeligheten deres se veldig forskjellig ut. Representantene for Eie 1, som eier ABB-tomten på Brakerøya, og Vestre Viken/Helse Sør-Øst har bare delt møtebord i noen minutter, men de har allikevel rukket å havne i hver sin virkelighet.

I Vestre Vikens styremøte mandag sa administrerende direktør Nils-Fr. Wisløff  at det er en «prosess mot de fire aktuelle eierne av sykehustomta på Brakerøya».

LES OGSÅ: Fagmiljøenes mening må høres

Omtrent samtidig tok Drammens Tidende en telefon til Eie 1. Styreleder Per Bomann-Larsen kunne fortelle at de ikke hadde hatt noe å snakke med helsebyråkratiet om siden 11. november i fjor: «Vi avsluttet enkelt og greit møtet, og sa at fra vår side er ekspropriasjon løsningen».

Hellik Teigen er en bedrift som gjenvinner jern og metall på Brakerøya. I et møte i mars gjorde Teigens styreleder det klart at de ikke hadde en kvadratmeter tomt å avse.

LES OGSÅ: Et unisont nei til Bragernes

11. april i år sa Wisløff i DT at «vi har en god dialog med alle tomteeierne».

Den samme Wisløff advarte allerede i juni i fjor om at forhandlingene med den største private tomteeieren, Eie 1, kom til å bli tøffe.

LES OGSÅ: Nei til sykehus på «stylter»

Ingen private eiere har lyst til å gi bort verdifulle tomter for småpenger. Eie 1, med Per Bomann-Larsen i spissen, er en norsk eiendomsutvikler med mye erfaring i styrerommene. Når Bomann-Larsen karakteriserer helsetoppene som «klønete» og lite seriøse, må det gjøre litt vondt.

All den tid direktør Wisløff velger å svare på påstandene fra Eie 1 med «ingen kommentar», er det vanskelig å forstå hvordan dette ser ut fra helse-Norges side.

LES OGSÅ: Hva er galt med Ytterkollen?

Samtidig er det verdt å huske på at det er svært vanskelig for offentlig ansatte ledere, som representerer AS Norge, å gå ut og svare på slike beskyldninger. Nils. Fr. Wisløff ville ikke kommentere Per Bomann- Larsens virkelighetsbeskrivelse mandag.

Han erkjente imidlertid at ordet «dialog var upresist». Wisløffs lave presisjonsnivå i en så følsom sak er underlig – og egnet til å villede.

LES OGSÅ: Lirke og lure

At Eie 1 følte seg provosert, vet vi jo nå. Wisløffs uttalelser i media var definitivt ingen invitasjon til forhandlingsbordet. Det var ingen dialog. Bare kontakt mellom advokater. Et sikkert tegn på at det har kladdet seg til, enten du befinner deg i næringslivet eller i samlivsbransjen.

At det skulle bli vanskelig skjønte alle.

At partene befant seg i to så forskjellige verdener, har kostet tid og penger. Både offentlige og private. I virkelighetens verden er det enda en dårlig nyhet fra sykehuskretser.

Nå venter vi i spenning på den gode.

SISTE FRA KARIANNE BRAATHEN:

* De som henger og slenger

* Bydelsvennen

* Trolltemming i fotballen