Sommerpraten

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerI disse dager tømmes klasserommene for glade elever. Nå har de fri og mange kan bruke tiden uten krav til hverdagslige forpliktelser. #sommerogsol. Det skal nytes og jeg ser ikke bort ifra at mobilen kommer til å brukes flittig både til sosiale medier og oppdateringer.

Det er noen tidstyver som lett kan forkludre samspillet med andre. Da er det ikke bare telefonen jeg tenker på, men alle digitale duppeditter egentlig.

Du kan ikke ha unngått å se det du også. Unge og gamle som sitter med nesa godt ned i mobilen. Jeg har av og til tenkt på hva arkeologene kommer til å tenke den dagen de finner fornminnene og restene av oss med store, velutviklede tomler og krum nakke. Vil de lure på hva det var for noe med mennesker av 2018? #likneretekorn

Nomophobia kalles det faktum at 2 av 3 av oss har en frykt for å være uten mobiltelefon (studie som er publisert i «La Times»). Studien viser også at det er de yngste og de eldste som er verstingene. Ungene mine har forresten oppfordret meg til å laste ned en App slik at jeg kan se døgnforbruket mitt av telefonen, men det trenger jeg vel ikke? #mammaerpå

Går vi til mer hjemlige forhold så er det sånn at SSB (Statistisk sentral byrå) faktisk spør noen nordmenn, nærmere bestemt 3975 i aldersgruppen 9–79 år hvert tiende år om hva de gjør og hvor de oppholder seg over en 2 døgns periode. Undersøkelsene viser at vi er mer alene nå enn for 20 år siden, 2 timer mer. Vi bruker mer tid på nett og er vi sammen med noen er det gjerne fordi det skjer noe spesielt.

Les også:
Når skal noen si til de unge at de er verdt noe som de er?

Barn og unge har gjerne en tilleggsutfordring når de skal gjøre skolearbeid og lekser. På samme pc som leksene gjøres er også alle de digitale distraksjonene som sosiale medier og spill.

Vi står overfor store utfordringer når det gjelder bruk av mobilen til atspredelse og fornøyelser. Amerikanske studier tyder på at mange av oss er helt nede på 6 minutter mellom hver gang vi sjekker telefonen. Noen sammenligner denne avhengigheten med rusavhengighet. Hjernen vennes til å stadig ville ha mer. Den amerikanske forskningen (Rosen et al 2012) viser også at elever som har lært seg strategier med å ta pauser fra mobilen greier å holde fokus på oppgaveløsning lenger enn de som ikke har lært seg det.

Unge er pålogget 24/7 og vi som voksne må være lydhøre for hvordan det er å være så tilgjengelig. Det er ikke vanskelig å forstå at de kan bli slitne av å alltid skulle være på.. Vi er de beste lytterne når vi erkjenner at vi bare har en munn, men to ører. Dalai Lama sa det så fint: « When you talk, you are only repeating what you already know; But when you listen, you may learn something new»#8221;.

God mobil sommer og du, det er lov å logge av for å logge på livet #liveterbestsammen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags