Mann med baller eller veik ryggrad?

Fredrik Haaning. Leder i Drammen Høyre og ordførerkandidat for partiet ved kommende kommunevalg

Fredrik Haaning. Leder i Drammen Høyre og ordførerkandidat for partiet ved kommende kommunevalg Foto:

Harde beskyldninger og jublende heiarop. Begge deler hagler mot Høyre og ordførerkandidat Fredrik A. Haaning etter den plutselige bom-retretten, som kan fremstå som et regelrett kupp.

DEL

MeningerDet er ingen overdrivelse å si at Høyres beslutning om å droppe bypakken og bomringen slo ned som en liten førpåske-bombe tirsdag kveld. I kommentarfeltene og på sosiale medier flommer det over med karakteristikker, ikke sjelden ved hjelp av navn på kroppsdeler. «Endelig viste Haaning at han har baller» og «Haaning helt uten ryggrad» er ytterpunkter i så måte.

LES OGSÅ: Høyre snur – sier nei til bypakke og bommer

Nå hadde selvsagt ikke ordførerkandidat Fredrik A. Haaning og de ni andre toppkandidatene i Høyre bestemt seg for å si nei til bypakken uten å sørge for å ha ryggdekning der hvor ryggdekning trengs. Og det er oppover i systemet. Beslutningen var klarert og godkjent av parlamentarisk leder Trond Helleland, ja selv statsministeren var orientert.

Beslutningen var imidlertid ikke forankret i bystyregruppen i Drammen. Gruppeleder Tove Paule ante ikke noen ting om hva de ti kumulerte på «Nye» Drammen Høyres liste til valget i september hadde bestemt. Hun la ikke skjul på at hun likte dårlig at de hadde gått bak ryggen hennes på denne måten.

Flere Høyre-representanter i det sittende bystyret er kritisk til måten dette har foregått på. De har åpenbart vanskeligheter med å skjule hvor forbanna de er.

Men siden mange av dem forsvinner ut av politikken ved eller etter valget, trengte ikke Haaning å bry seg så mye om deres reaksjon. Så mye sto på spill, at han nok tåler noen vrede partifeller de få månedene som er igjen til valget.

Høyre sies jo å være et dannet parti med stor takhøyde for uenighet og diskusjoner. Trolig vil det første gruppemøtet bli en blanding av oppvask og utlufting. Noen stor og dyp splittelse i bystyregruppen blir det neppe, utover litt uggen stemning de siste månedene av Drammen bystyres historie.

LES OGSÅ: Haaning holdt kuvendingen hemmelig: – Klarert helt til topps i Høyre

Den krasseste kritikken kommer fra de andre partiene, som har stått sammen med Høyre i den stadig tiltakende bom-stormen på grasrota. Særlig for Arbeiderpartiet må det svi.

For et års tid siden sto Aps gruppeleder Eivind Knudsen på en pressekonferanse sammen med gruppeleder-kollega Tove Paule i Høyre og fortalte hvor strålende fornøyd de var med å ha blitt enige om en bypakke. De ville ha den dyreste pakkevarianten, den til 14,4 milliarder som innebar den høyeste bom-regningen til bilistene.

Paule og Knudsen var opptatt av å formidle at i en tid hvor bypakken sto i fare tok de ansvar og sørget for at den kom i havn.

Alternativet til bypakke og bommer er kø, kork og kaos. Det har vært mantraet også i Høyre. Helt fram til nå. Hvor på veien forsvant de framtidsutsiktene?

Hvis bypakken skrinlegges, slik alt tyder på etter Høyres oppsiktsvekkende snuoperasjon, vil det ha en rekke konsekvenser, både for veiprosjekter, kollektivtransport, gang- og sykkelveier, for å nevne noe. Nye Drammen Høyre mener det går fint å løse utfordringene på annen måte enn med bompenger. Det kan godt hende. Den nye vendingen avler i alle fall en rekke spørsmål vi forhåpentligvis får svar på i dagene framover.

LES OGSÅ: Ståle Sørensen i MDG raser mot Haaning: - Dette er et dolkestøt i ryggen på veldig mange

I nabokommunene og fylkeskommunen råder det åpenbart en slags vantro. Ikke så rart, for i Buskerudbysamarbeidet har man brukt enormt med tid, penger og krefter på å tråkle sammen en bypakke også Drammen og Høyre mente var helt nødvendig. Det vil si, den var var vel bare tråklet sammen, siden den kunne gå så lett i oppløsning.

I Lier og Eiker-kommunene er det nok heller ikke glemt at på denne tiden for et par år siden var det Drammen Høyre som tok initiativet til å begynne helt på nytt med pakkingen, siden folkets røst var så kritisk.

LES OGSÅ: Frp vil sette spikeren i bomkista

Ompakking og involvering hjalp ikke. Mange ville fremdeles ikke ha pakken, og Drammen Høyre bøyer av nok en gang.

Det er nærliggende å tro at det var frykten for å miste velgere som fikk Høyre til å kaste bypakke-kortene. Fredrik A. Haaning var da også klar på at de kunne ikke gå til valg på en bypakke som sendte en så stor andel av regningen over til bilistene. Motstanden har vært stor, og den må Høyre ta hensyn til.

Det kan også ligge elementer av rikspolitikk bak. Pakken skulle etter planen behandles av Stortinget før sommeren, men i det siste har det kommet flere antydninger om at tidsplanen ville ryke. For Frp, som hele tiden har vært imot bypakken, ville det nok være behendig om stortingsbehandlingen drar ut - til etter valget. Frp har hatt tro på at velgerne vil sørge for at det blir flertall for å skrinlegge bypakken i det nye kommunestyret.

Høyre kan også ha vurdert forsinket stortingsbehandling som gunstig. En bypakke som ikke er endelig vedtatt ville vært en mindre belastning å til valg med. Dessuten er det viktig for Høyre å vinne de store byene.

Summen av lokal frykt for velgerflukt og synspunkter på sentralt hold kan ha ledet til at Høyre fant å ville slippe bom-bomben nå.

LES OGSÅ: – Dette er valgflesk, det handler ikke om endring i det hele tatt, sier Ap om bomvendingen

Vi tar ikke stilling til hvorvidt denne kuvendingen handler om å ha baller eller sviktende ryggrad. Det avgjørende er om alt det bypakken skulle løse kan løses på andre måter enn gjennom bompengefinansiering.

Utfordringene Drammen står overfor blir ikke borte, selv om bypakken faller i fisk. Og nå ligger ballen hos byens ledende parti. Det ansvaret skal det ryggrad til å bære.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags