Fortsatt optimist

FORTSATT OPTIMIST: Ivar Bjørnøy Lalim, Drammen Høyre, fikk mye motbør etter at han på forsommeren lanserte begrepet turkis politikk. Men Lalim begrunner her hvorfor han fortsatt mener at vekst og grønt skifte må gå hånd i hånd.

FORTSATT OPTIMIST: Ivar Bjørnøy Lalim, Drammen Høyre, fikk mye motbør etter at han på forsommeren lanserte begrepet turkis politikk. Men Lalim begrunner her hvorfor han fortsatt mener at vekst og grønt skifte må gå hånd i hånd. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I løpet av sommeren har det vært en god debatt i denne avisens spalter om fremtidens miljø- og klimapolitikk. Flere partier og organisasjoner har fremmet sine syn. Jeg har bidratt med et innlegg der jeg lanserte begrepet «Turkis miljøpolitikk».

Turkis miljøpolitikk er en blanding av det grønne miljøfokuset, kombinert med tradisjonell blå løsnings- og fremtidsoptimisme.

DU KAN FØLGE DEN LOKALE DEBATTEN PÅ FACEBOOK: DT MENINGER.

Det vil si: Vi skal få en grønnere verden, men med vekst og økning i levestandarden. Enkelt sagt skal vi puste renere luft, men vi skal fortsette å gjøre de tingene vi liker, og helst enda mer av dem. Jeg er helt overbevist om at dette er mulig, og jeg er helt overbevist om at dette er den rette politikken for fremtiden.

I sommerens debatt, er det særlig forutsetningen om fortsatt vekst som enkelte har utfordret. For noen er det utenkelig at det er mulig å både ha gjennomgående vekst og redusere utslippene samtidig.

LES OGSÅ: Kø, kaos og dårlig byluft

MDG-leder Sørensen deler ikke min optimisme. I hans innlegg i debatten tegner han et dystopisk bilde over oss fremtidsoptimister. For meg viser det at MDG har gårsdagens løsninger på dagens og morgendagens problemer. Dem om det.

For det er mulig. EU har gjennomført massive utslippsreduksjoner på 20%, men med vekst. Klarer EU det, klarer vi det.

LES OGSÅ: Resultater av turkis miljøpolitikk

Det naturlige spørsmålet er: Hvorfor er det så viktig med vekst? Fordi fravær av vekst betyr økt arbeidsledighet, ofte manglende innovasjon, det betyr usikkerhet. Det betyr at vi får mindre å rutte med fremover.

Men viktigst av alt i denne sammenhengen: Vi løser aldri klimakrisen hvis vi ikke har vekst.

LES OGSÅ: Klima og turkis politikk

Hvis vi produserer de samme varene og tjenestene på samme måte som i dag kommer vi aldri i mål. Vi må produsere mer klimavennlig, og det innebærer vekst. Elbiler er vekst, Tesla er vekst. Da vi bygget ut vannkraften, var det også vekst. Vi skal ha grønn vekst, noe annet er ikke et alternativ.

Jeg avslutter dette siste innlegget i denne debatten, som jeg avsluttet det første: Høyres blå politikk, når vi fokuserer på det grønne skiftet er den rette oppskriften for fremtiden. En turkis miljøpolitikk.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* EØS ødelegger norsk arbeidsliv

* Et vondt, men riktig salg

* Vannskuter truer fuglearter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken