«Det finnes knapt et samfunn i Norge som har et større regionalt utviklingspotensial enn Hurumhalvøya», sa daglig leder Geir Vinsand i Nivi Analyse til en nesten fullsatt kommunesal i Hurum Rådhus nylig.

Det er ikke mange som kjenner kommune-Norge bedre enn Vinsand. Han var blant annet hovedsekretær i Ragnar Christiansens utvalget (kjent Ap stortingsrepresentant og statsråd fra Nedre Eiker), som sist utredet kommune- og fylkesinndelingen på 1990-tallet.

LES OGSÅ: Nedre Eiker mot fremtiden, eller på stedet hvil?

Vinsand er ikke alene om å mene at Hurumhalvøya har unike kvaliteter og en meget sentral beliggenhet i Oslofjordområdet. En av Norges største guruer innen såkalt strategisk kommunikasjon og politisk retorikk, Kjell Terje Ringdal, var minst like klar da han nylig deltok på en konferanse i regi av Visit Hurum. Også sentrale folk som har jobbet tett innpå kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner med kommunereformen, har slått fast at Hurum og Røyken trenger ikke å gå på frierføtter verken mot nord eller vest.

Hva er det så som gjør Hurumhalvøya så unik og attraktiv?

LES OGSÅ: Kommunereformen i Øvre Eiker: Svar til Hege Villars

La meg prøve å oppsummere det i følgende punkter:

• Hurumhalvøya et av de mest geografisk sentrale området på Østlandet. Det er blant annet grundig dokumentert i utredningene om lokaliseringen av ny hovedflyplass. For det var nettopp den sentrale plasseringen i forhold til befolkningen på Østlandet at Stortinget i annen runde landet på Hurum. I en radius på en og en halv time når du 60 prosent av Norges befolkning.

• Med sin beliggenhet mellom Drammensfjorden og Oslofjorden, 93 km kystlinje med flere titalls flotte badestrender, storslåtte kulturlandskap, idylliske kystsamfunn, en flott skogsmark tett på der du bor og kort avstand til mer urbane tilbud, hva mer kan du ønske deg?

• I følge internasjonale trender for regional byutvikling, er Hurumhalvøya som skreddersydd for å ta del i en slik utvikling. Her er det plass i massevis, noe som er mangelvare i Oslo og etter hvert også i Bærum og Asker når vi snakker om attraktive områder.

• Går Hurum og Røyken sammen vil det bli en kommune med godt over 30.000 innbyggere og med et unikt utviklingspotensial. Med andre ord sjøl i Jan Tore Sanner øyne en robust og framtidsrettet kommune.

Nettopp i en så attraktiv kommune som et samlet Hurum og Røyken vil bli, er det dobbelt viktig å være herre i eget hus gjennom et levende folkestyre basert på kort avstand mellom folket og de som styrer.

LES OGSÅ: Kommunesammenslåing er positivt for Nedre Eiker

Dagens Fjordby med Drammen og Svelvik, blir på om lag 70.000 innbyggere. Blir Nedre Eiker med, snakker vi om rundt 93.500. Skulle mot formodning både Lier og Øvre Eiker komme med, blir det hele 146.000. Eller nesten en like stor kommune som Trondheim, Norges tredje største by.

Enda verre blir Vestfjorden. Da snakker vi om en kommune på om lag 200.000, litt mindre enn Norges nest største by – Bergen. Vestfjorden med Asker, Røyken og Hurum uten Bærum, vil få rundt 79.000 innbyggere eller bare litt mer en dagens Fjordby – Drammen og Svelvik.

LES OGSÅ: Drammen kommune: Svekket omdømme – svekket tillit

Uansett om Hurum takker ja til frierne enten de heter Fjordbyen eller Vestfjorden, så vil Hurum bli en utkant og som en liten spurv i tranedans. Hvem vil nå det?

Jeg er veldig glad for at vi her i Hurum skal ha en rådgivende folkeavstemning.

LES OGSÅ: Eiker og fjordbyen Drammen?

I RHAs utgave 1.mars trykker de en stemmeseddel slik den kan bli, som det heter i bildeteksten. Ja og nei spørsmålet om Hurum skal gå sammen med andre kommuner er her riktig stilt. Også spørsmålet om retning er ok, men jeg skulle ønske at stemmeseddelen også stilte spørsmålet om Hurum og Røyken bør bli en kommune.

Ikke minst fordi det uten tvil er det beste alternativet.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Kristen historieforfalskning

* Dom med bitter bismak

* Hjertet mitt blør for Lahore