Næringsutviklingen i Drammen – roller og balanse

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDrammens Tidende har i lang tid satt et kritisk søkelys på næringsutviklingen i Drammen. Politikerne, kommuneadministrasjonen, næringsutviklerne og de som jobber hardt i prosjektet «Næringsvekst 2020» har fått føle hvordan det er å få den kritiske journalistikkens kraftige lyskastere rettet mot seg.

I en rekke artikler har avisen sluppet til kritiske røster og presentert materiale som viser at Drammen burde ha gjort det bedre i øvelsen næringsutvikling – at byen burde hatt flere nye arbeidsplasser enn de som er skapt. Det er sannsynligvis dekning for å si det, og det er grunnlag for å rette et kritisk søkelys og stille de krevende spørsmålene om hvorfor Drammen ikke gjør det bedre på næringsutvikling.

Vi må også konstatere at Drammen dessverre ikke har nådd målene som er satt for næringsutvikling de senere årene. En av årsakene til dette er at konkurransen fra andre regioner på Østlandet er hard og at flere av regionene har satset mye på å bli attraktive for næringslivet.

Dette er hovedårsaken til at Næringsvekst 2020 ble etablert som et samarbeidsprosjekt mellom Drammen kommune og næringslivet.

Vi aksepterer avisens rolle og vi gjør vårt beste for å svare på alle spørsmålene vi stilles selv om vi ikke selv synes at alle er like relevante. Vi finner oss også i å bruke mye tid på å hente fram regnskapsbilag, rapporter o.l. som avisens medarbeidere spør om selv om vi av og til sliter med å forstå sammenhengen og berettigelsen.

Les også: Har tro på Drammen som FinTech-hovedstad

I Næringsforeningen forsøker vi å se det kritiske søkelyset som en stimulans til enda mer innsats, og vi tar også innspillene med oss i vårt daglige arbeid. Et ferskt eksempel: Avisen rettet søkelyset på at forsikringsbransjen reduserte antallet arbeidsplasser i Drammen og intervjuet i den forbindelse Finans Norges administrerende direktør, eks-drammenser Idar Kreutzer. Han tilkjennega at Drammen har gode muligheter til å bli fintech-hovedstaden i Norge. Det utløste at vi inviterte Kreutzer til å utdype ideen og nå kommer han til byen for å holde foredrag på konferansen «finansielle utsikter» 30. januar. Konferansen arrangeres av byens banker som gjerne vil høre mer om hvordan Kreutzers idé kan videreutvikles og transformeres til nye arbeidsplasser i Drammen. Vi håper avisen vil dekke konferansen og følge opp initiativet.

Det er noe vi i næringslivet sliter med å forstå, nemlig avisens ensidige negative og kritiske vinkling. Det virker som om saker og temaer som bygger opp under oppfatningen om at det går dårlig i Drammen får stor oppmerksomhet. Slike innspill møtes med forståelse og nye oppslag.  Utsagn og innspill som viser positiv utvikling, vekst og nye etableringer, derimot, har lett for å bli møtt med null begeistring og null oppslag.

Tips om positive næringslivsnyheter har åpenbart tøffere kår i redaksjonen i Drammens Tidende enn tips som passer inn i oppfatningen om at det går dårlig og skjer lite. Anmodninger om å dekke konferanser og aktiviteter, samt skrive om suksesser blir for ofte møtt med taushet eller henvisning til at «vi har så små ressurser» så vi har ikke tid o.l.

Vi aksepterer kritisk søkelys, men savner en mer nyansert, balansert og konstruktiv holdning til det som skjer av næringsutvikling i Drammen. Vi kan neppe forvente at Drammens Tidende skal være med i heiagjengen vår, men vi ønsker oss at avisen slipper til heiaropene!

Næringsvekst 2020 skal være en forsterker for vekst og innovasjon i Drammen ved å stimulere, koordinere og kommunisere prosesser og prosjekter som skaper nye arbeidsplasser.

Med Drammens Works som felles stemme og med budskapet «Drammen – den tilgjengelige byen» har Næringsvekst 2020 iverksatt en rekke tiltak og kampanjer innenfor definerte områder mot utvalgte målgrupper, for eksempel bedriftsledere, gründere, investorer og drammensere som arbeider utenbys og som kan være gode ambassadører for byen når relokalisering kommer opp som tema på arbeidsplassen.

Næringsvekst 2020 har lagt et solid grunnlag for å kommunisere Drammens fortrinn og som en god by å drive næring i. Nå skal tiltakene rulles ut, for eksempel konkurranse for å få på plass et sterkt gründerhus. Vi håper Drammens Tidende vil vie dette og andre tiltak stor oppmerksomhet og stimulere de gode kreftene til å stå på videre for Drammen.

Vi kan sikkert bli bedre til å kommunisere og mer nyansert i vår fremstilling. På samme måte kan avisen bli flinkere til å åpne for innspill og saker som bidrar til et mer nyansert bilde av næringsutviklingen i Drammen.

Alle er vi tjent med at Drammen utvikler seg godt, og vi har alle ansvar for å medvirke til at byen styrker seg i kampen om arbeidsplassene og bedriftene på Østlandet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags