Gå til sidens hovedinnhold

Drammen kommune baklengs inn i framtida

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen har ikke gjort hjemmeleksa si ... det var den første tanken som slo meg da jeg leste at Drammen kommune ikke vil støtte rådmannens forslag om å gå inn med en kvart million i en såkalt rettet emisjon i Papirbredden Innovasjon (PI).

Veit egentlig politikerne i Drammen hva de sier nei til?

DU KAN FØLGE DEBATTEN I DT PÅ FACEBOOK.

Har de satt seg inn i virksomheten til PI og har de sett resultatene av det arbeidet de har lagt ned de 10 årene de har eksistert? Med avgjørelsen som ble tatt i bystyret undrer jeg på om de kanskje ikke fortjener å ha denne fremtidsrettede og nyskapende innovasjonsmotoren i sin midte?

En kort oppsummering av noen få av de resultatene som Papirbredden Innovasjon har oppnådd er kanskje på sin plass, så følg med kjære drammenspolitikere, nå blir det voksenopplæring:

Papirbredden Innovasjon har hentet inn over 80 millioner i prosjektmidler til vår region. Dette er penger som ikke ville kommet uten den unike kompetansen som PI har om virkemiddelapparatet som finnes. Gründere, næringsliv og offentlige virksomheter er avhengig av gode rådgivere i møte med et komplekst og skiftende mylder av støtteordninger og her spiller PI en avgjørende rolle.

Jeg har selv vært så heldig å trekke veksler på det arbeidet som er lagt ned av PI blant annet gjennom ØKS (Østafjelske Kompetansesenter For Musikk).

LES OGSÅ: Toppledere i Norge ser verdien av mangfold

Mange med meg har også med begeistring fulgt utviklingen av Slemmestad der PI har bidratt betydelig. Stedsutviklingsarbeidet i Slemmestad er et lærebokeksempel på samarbeid mellom grunneiere, kommune og næringsliv og har lagt til rette for en optimistisk næringsutvikling på stedet. Et annet eksempel er etableringen av Brodahls Gummivarefabrikk. PI har vært avgjørende i denne etableringen som har samlet over 30 kulturnæringsbedrifter under samme tak på Grønland. Imponerende spør du meg! Og dette er bare en liten smakebit av den porteføljen som PI har bygget opp på få år.

Ønsker Drammen en lederrolle i fremtiden?

Jeg trodde Drammen var en regionhovedstad med ambisjoner om å ta en lederrolle i årene fremover. I så fall sender denne avgjørelsen noen uheldige signaler til omliggende kommuner og medeiere i PI. Hvis man tar en titt på hvem som er eiere av PI så er det en imponerende liste: Stykket Holding AS, Vardar AS, SIVA, DNB, Høyskolen i Buskerud og Vestfold, en rekke kommuner ++.

Listen over eiere viser et unikt partnerskap med næringslivet som pådrivere for innovasjon og vekst.

LES OGSÅ:
Hva med et gründerhus?

Det er verdt å merke seg at denne typen partnerskap slett ikke er hyllevare og ikke noe man lykkes med sånn uten videre. Det bør ringe en bjelle hos kommunestyret når en av regionens største og mest vellykkede gründere, Terje Stykket, velger å støtte en emisjon og samtidig etterlyser et bredt engasjement.

Man skulle kanskje tro at partiene på høyresiden ville anerkjenne næringslivets satsingsvilje og lytte til innovatører som Terje Stykket?

Når Jon Helgheim, Frps gruppeleder, uttaler at det mangler interesse i privat næringsliv så faller det på sin egen urimelighet. Han uttaler samtidig at det er viktig for kommunen å ha et godt verktøy for innovasjon og gründervirksomhet (sic) ... For meg så fremstår dette som et paradoks når man ikke gir tillit til det innovasjonsmiljøet som er bygget opp på Papirbredden de siste 10 årene.

Hva er innovasjon?

Innovasjon er å fornye eller lage noe nytt som skaper verdi. Arbeidet er eksperimenterende og løsningen er ikke kjent på forhånd. Papirbredden Innovasjons arbeid omhandler ikke bare de bedriftsøkonomiske sidene ved innovasjon. Merverdi for samfunnet er en viktig faktor når vi snakker om innovasjon i offentlig sektor, fordi man må se på både bedriftsøkonomiske resultater og samfunnsøkonomiske fordeler. Formålet med innovasjon i offentlig sektor kan være å skape både sosial og økonomisk verdi.

Innovasjon tar tid. Det som kjennetegner innovasjonsprosesser, uavhengig av hvordan man gjør dem, er at de er vanskelige, de kan være frustrerende og de har utviklingsløp som skiller seg fra ordinært prosjektarbeid ved å ikke være lineære eller forutsigbare. Utvikling av den rette løsningen krever tid og tålmodighet og ikke minst risikovillighet.

Innovasjon innebærer uforutsigbarhet og risiko, og er krevende både for organisasjoner og enkeltmennesker. I tillegg til at det er økonomisk krevende.

LES OGSÅ: Drammens utvikling – det store bildet

Papirbredden Innovasjon veit alt dette. Deres dyktige og erfarne medarbeidere leverer et unikt produkt som regionen trenger. Drammens politikere bør være stolte av å tilføre regionen kompetanse og nye arbeidsplasser som partner i dette innovasjonsfellesskapet.

I stedet for å så tvil om levedyktigheten til selskapet burde de være de første til å støtte opp om arbeidet og satse enda mer på det inspirerende og engasjerte teamet innovatører som til sammen utgjør Papirbredden Innovasjon.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT. NO:

* Slutt med mobbingen av ordfører Bent Inge Bye!

* Godset-fansen trenger ikke se etter julenissen

* Toppledere i Norge ser verdien av mangfold

Kommentarer til denne saken