– Assimilering blir et farlig våpen når det skjer under tvang

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI kronikken sin publisert 25. juli, hevder Gustavsen at jeg ikke har forstått kjernen av begrepet multikulturalisme. Deretter går han grundig til verks og trekker linjer til historiske begivenheter. Selv om han har gjort en grundig analyse, så trekker han såpass mange historiske linjer, at det til tider er vanskelig å henge med på hva han egentlig ønsker å komme fram til. Jeg har videre aldri påstått at store forskjeller blant Norges befolkning er det som er best for at vi skal ha et velfungerende samfunn.

Samfunnet er ikke svart-hvit. Det består av mange sammensatte identiteter og man kan fint både være det ene og det andre, uten at man blir helt «lik» eller «ulik» majoriteten. Ifølge Gustavsen vil ufred finne sted om forskjellene blir for store blant våre landsmenn. Dette har han rett i. Denne påstanden blir imidlertid ikke nyansert. Hva med forskjeller knyttet til levesett og etnisitet? Vil det skape ufred?

Det er viktig at vi som samfunnsborgere blir enige om felles spilleregler vi kan føye oss etter. Dette gjelder regler og normer knyttet til arbeidslivet, lovverket og behandling av våre medmennesker. Om det er uenighet rundt disse prinsippene, ja da kan vi si at ufred vil finne sted. Nettopp fordi disse spillereglene er bærebjelken i samfunnet. Demokratiet og null toleranse av diskriminering, er for eksempel noen av de tingene det bør regjere en felles enighet om. Forskjeller knyttet til levesett og tro, er derimot forskjeller vi kan leve med, så lenge det ikke skader andre. Det finnes dermed positive og negative forskjeller.

Videre så virker det som om Gustavsen forskjønner begrepet «homogenitet», uten å utdype at dette begrepet har vært kilden til mange katastrofale oppgjør med etniske grupper, slik Hitlers behandling av jødene under andre verdenskrig. Hans forsøk på å skape et homogent samfunn førte til tap av mange millioner menneskers liv. Homogenitet bør ikke være målet. Målet bør være å skape et samfunn der felles spilleregler og identitetsmessige forskjeller er mulig. Norge er heldigvis et egalitært samfunn, det vil si like rettigheter for alle og likeverdig behandling av mennesker. I egalitære samfunn gjør man sin plikt og krever til gjengjeld sin rett.

LES OGSÅ: Vi må satse på mange forskjellige måter hvis vi skal lykkes med integreringen

Assimilering er ofte målet i et homogent samfunn. Det er imidlertid viktig å understreke at assimilering er uproblematisk så lenge det ikke gjennomføres under tvang. Om man velger å innrette seg helt og fult etter majoritetens levesett, så skal det skje av egen fri vilje. Assimilering blir et farlig våpen når det skjer under tvang, slik samen fikk oppleve før i tiden, der selv det å ta vare på sitt eget morsmål, ikke var akseptabelt.

Integrering derimot, inneholder en form for assimilering, der man må innrette seg etter viktige grunnpilarer i samfunnet. Man får likevel lov til å beholde deler av sitt levesett, sin tro og sitt morsmål. Man visker ikke sitt opphav helt ut. Dette kalles å ha beina i to kulturer.

Dette temaet kan diskuteres opp ned og i mente. Vi må ikke glemme nyansene og at det ikke finnes et entydig svar. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags