Gå til sidens hovedinnhold

Islam uten briller

Artikkelen er over 5 år gammel

Ali A. Rizvi og Hallgrim Berg er etter min mening to alen av nesten samme stykke.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rizvi ser i et tilsvar til Hallgrim Berg bare det positive i denne religionen gjennom sine rosenrøde briller, mens Bergs briller fokuserer på de mørke og voldelige sidene ved islam. Som religionshistoriker blir jeg kraftig provosert når Rizvi skriver: «De som aksepterte islam mens profeten levde, gjorde det pga. hans godhet, rettferdighet og menneskerettighetene han ønsket at alle menneskene skulle ha uansett tro, etnisitet og kjønn.»

Muhammeds ambisjon var å bli anerkjent på linje med profetene i Bibelen, men da han ble avvist og latterliggjort av den store jødiske kolonien i Medina, tok han en grusom hevn. Selv om de fleste muslimer som lever i vesten, i dag er godt integrert i samfunnet, brennes kirker med myndighetenes velsignelse i det mest folkerike muslimske land, Indonesia, og jøder jages ut av sine ghettoer i Midtøsten uten at de på noen måte har provosert den muslimske majoriteten annet enn ved sitt blotte nærvær.

Den islamske staten ledes ikke av muslimer, påstår Ali A. Rizvi. Men i mai 2015 utførte den arabiske tv- kanalen Al Jazeera en undersøkelse der 40 000 muslimske seere ble spurt: «Støtter du den islamske statens (IS) seire i Irak og Syria?». Hele 81 prosent svarte ja, bare 19 prosent var negative til opprettelsen av det nye kalifatet i islams navn. Intervjuobjektene var fra USA, Bosnia og Hercegovina, Egypt, Marokko og Saudi- Arabia. Vi får bare håpe at muslimer i resten av Europa er av en annen oppfatning, selv om en undersøkelse fra 2013 kan fortelle at 65 prosent av muslimer bosatt i Europa mente at religiøse regler var viktigere for dem enn lovene i det landet hvor de bodde. Noen tilsvarende undersøkelse rettet mot folk som kaller seg personlig kristne har aldri blitt gjort, men ut fra mitt kjennskap til fundamentalistiske kristne kretser i Norge, tipper jeg at maksimalt 5 prosent hadde svart det samme.

Jeg er selvfølgelig både imponert og glad for den massive fordømmelsen fra muslimske ledere i hele Europa av drapene i Paris i Allahs navn. Heller ikke en «vantro» kristen som jeg fatter hvordan det er mulig å tolke Koranen slik at Allah legitimerer drap på mennesker som ikke en gang har blitt spurt om sine holdninger overfor sine muslimske medborgere. Den bosniske muslimen Ali Faruk Biser, som har bodd i Norge siden 1955, kaller seg muslim og humanist. Selv er jeg en kristen humanist og fatter ikke hvorfor det skal være noen motsetning mellom det å ha et religiøst livssyn og samtidig stå for de verdiene som at alle land som er medlem av FN har måttet skrive under på, da de ble opptatt som medlem av verdensorganisasjonen. Bare synd at det er så langt mellom liv og lære i flere av disse landene. 

Kommentarer til denne saken