Jeg gruer meg intenst til den dagen jeg ser lappen på døra inn til barnehagen

Foto:

DEL

SkråblikkDet er mye sykdom det første året i barnehage, sa folk. Men det er jammen ikke noe mindre sykdom år nummer to.

I november og desember i fjor hadde jeg mer fravær fra jobb enn jeg hadde hatt til sammen hele arbeidslivet før jeg fikk barn. Selv svangerskapet gikk for seg uten fravær. Men barnehagestart? Det er ikke for pyser.

Så får man altså høre at det første året er verst. Jammen sa jeg smør.

Nå har vi hostet og harket og hanglet siden midten av oktober.

Vi har hatt farmordager, mormordager og hjemmedager. Vi har levert en unge vi trodde var frisk nok, for å så måtte hente henne igjen noen timer senere. Vi har holdt henne hjemme fordi hun virket pjusk, men et par timer senere innsett at denne frøkna kanskje helst burde brukt energien sin i nettopp barnehagen.

Vi har ikke mer enn pakket bort febertermometer og paracet, før det kommer en ny runde.

Vi har hatt barnesykdommen som Google forteller meg at det bare skal være mulig å få én gang, tre ganger. Og når jeg sier vi, så mener jeg både frøkna, pappaen og faktisk mormoren. Og kommentarfeltene på nett forteller meg at vi tydeligvis ikke er alene. Noen har hatt faenskapet opptil åtte (!) ganger. Jeg finner en slags mager trøst i at vi ikke er alene, kjenner meg igjen i det de skriver og humrer litt tragikomisk for meg selv.

Jeg sender en melding til en legevenninne i ren frustrasjon. Er det ingen måte å unngå denne forferdelige sykdommen som gjør at den lille frøkna vår (og for så vidt pappaen) hyler av smerte og ikke klarer å få i seg mat på mange dager? «Jeg tror ærlig talt ikke det. Er jo helt umulig å begrense smitte i barnehagen ...» svarer hun.

I det jeg skriver disse linjene virker det som vi er gjennom for en liten stund. Febertermometer og paracet er lagt tilbake i skapet, frøkna har vært i barnehagen hele fem dager sammenhengende og pappaen har fått tilbake matlysten. Men hvor lenge varer det denne gangen?

Sakte, men sikkert så innser jeg at det er en luring vi ikke har hatt på besøk hittil i år. I fjor kom den som en førjulsgave. Jeg gruer meg intenst til den dagen jeg ser lappen på døra inn til barnehagen. «Det går omgangssyke på avdelingen».

Får vi den før jul? Midt i julemiddagen? Til nyttår eller over nyttår? Eller kanskje, kanskje, kanskje slipper vi unna i år?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags