Alle valg er spennende. Men en ny kommune og nye ordførerkandidater drar opp spenningen et par hakk.

Det gjør også den siste meningsmålingen Drammens Tidende har fått utført.

Sentio har intervjuet 600 mennesker i Nedre Eiker, Svelvik og Drammen fra 8. november til 20. november. Og vektet, veiet og målt.

Målingen viser nærmest dødt løp mellom Høyre og Ap. De kniver om det siste mandatet.

Og MDG havner i en mektig forhandlingsposisjon.

Høyre er, som ventet, betydelig sterkere i Drammen enn i nabokommunene Nedre Eiker og Svelvik. Partiet må dermed jobbe hardt for å tiltrekke seg velgere i de to kommunene for å kunne bevare sin knallsterke posisjon i Buskeruds nye hovedstad.

Ap gjør det bra. Antakelig er de godt hjulpet av nasjonale vinder akkurat nå. Abortsaken og KrF-spliden har gitt Ap et lite dytt, mener seniorrådgiver i Sentio, Arve Østgaard.

MDGs sterke måling i Drammen har ikke Østgaard og Sentio noen god nasjonal forklaring på.

Dersom denne målingen slår til, får MDG en gyllen forhandlingsposisjon midt imellom de to store.

Høsten 2019 er det valg. 1. januar 2020 er den nye kommunen offisielt oppe og står og går. Det er helt åpent hvem som tar den første ordføreren.

Og veien fram dit er beheftet med en del hindre. Et av de største heter bomdebatt. Et annet står det skrevet byutvikling på.

Til tross for at mange i norsk politikk liker å plassere Miljøpartiet De Grønne MDG på venstresiden, insisterer partiet på at de er et blokkuavhengig parti.

Under budsjettforhandlingene i Drammen i fjor beviste Ståle Sørensen at MDG gjerne forhandler med Høyre. Da det borgerlige samarbeidet kollapset, sto MDG parat.

I ettertid har forholdet mellom Høyre og MDG kjølnet.

I oktober i år ble det tydelig for alle at Høyres Tove Paule ikke og MDGs Ståle Sørensen ikke var politiske bestevenner. MDG var høylytt skuffet over at Høyre, sammen med Venstre, KrF, Frp og to uavhengige representanter, gikk ut med en ny parkeringsstrategi for Drammen uten å snakke med dem.

Man kan i ettertid spørre seg hvor klokt det var av Høyre å dumpe sin gamle budsjettkamerat på den måten.

Hvis Drammen Høyre skal ta med seg sin knallsterke posisjon over i en ny og større kommune, trenger partiet mer enn noensinne gode alliansebyggere. Akkurat nå er det vanskelig å se hvor de befinner seg.

Måling er måling. Valg er valg.

To ting er sikkert:

Det går mot et svært spennende valgår i Nye Drammen.

Både Monica Myrvold Berg og Fredrik Haaning gjør smart i å holde en god tone med Ståle Sørensen.