Griseri og forsøpling på festival

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Her om dagen skrev jeg et innlegg på Facebook om forsøpling på Roskilde-festivalen i Danmark. Reaksjonene var mange. Flere var skuffet over forsøplingen og griseriet, mens andre mente det var feil av meg å kritisere miljøbevisst ungdom når de forsøpler naturen.

Poenget mitt er at vi alle har et ansvar for å verne om miljøet og bekjempe forsøpling uansett om det er på en musikkfestival, på stranda en deilig sommerdag eller i hverdagen vår. Det gjelder alle – uavhengig av alder.

Fine festtaler og stort engasjement er vel og bra, men det er ikke det du sier som definerer deg, men hva du gjør i praksis. Ingen liker at det flyter søppel i gatene, i sjøen, i skogen og på fjellet, men søpla har ikke kommet dit av seg selv.


Miljøvern starter i hodet

Miljøvern starter i hodet til hver enkelt av oss. Det er å ta bevisste valg i måten vi opptrer på. Det dreier seg om å ikke kaste søppel i naturen, kildesortering, vårt forbruksmønster og generelt måten vi lever på.

Jeg leste en artikkel her om dagen hvor det sto at ca. halvparten av alle kjøp av klær på internett blir returnert. Mange bestiller flere størrelser samtidig for å sikre seg at en av dem passer og returnerer resten. I mange selskaper, som tilbyr internetthandel, blir ikke returnerte varer lagret og solgt på nytt, men går rett i søpla. Da snakker vi ikke om en bruk-og-kast-mentalitet, men et uansvarlig system.

Forbruket i den industrialiserte verden må ned for å bekjempe klimaendringer og miljøødeleggelser. Hvis vi alle kjøper litt mindre og tar vare på det vi har, kan forbruket begrenses. Det er vanskelig å kreve at befolkningen i fattige land, med et lavt forbruk, ikke skal kunne øke sin levestandard når vi overforbruket i den industrialiserte del av verden.

Ca. 70–80 prosent av verdenshandelen skjer mellom USA, EU og Japan. Disse har igjen omtrent samme innbyggertall som de 50 fattigste landene som har ca. 0,4 prosent av verdenshandelen.


Feie for egen dør

Det dreier seg om å «feie for egen dør». Ved å gjøre kloke personlige valg kan hver enkelt av oss være med på å bedre miljøet både lokalt og globalt, og i tillegg spare penger på det.

Nye Drammen kan bli en foregangskommune når det gjelder miljøvern og forsøpling, men det krever at alle blir med på dugnaden. Drammen må ha en velfungerende avfallsordning i kommunens tett befolkede områder og på steder hvor folk bruker fritiden sin.Du og jeg må ta ansvar for at søppel og avfall blir samlet opp og ikke skader miljøet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken