Slaget om Buskerud er ikke over!

Foto:

Av
DEL

MeningerKristelig Folkeparti har endelig gjort sitt retningsvalg, og valgt bort Senterpartiet til fordel for Fremskrittspartiet. Dette til tross for at KrF, i likhet med Venstre, kalte seg en garantist mot FrP i regjering før Stortingsvalget i 2017. For Buskerud får dette alvorlige konsekvenser. Tvangssammenslåingen av Buskerud, Akershus og Østfold til Viken blir etter alle solemerker nå en realitet fra 1.1.2020.

Man kunne dermed trodd at Buskeruds over 300 år gamle historie som fogderi, amt og fylke var over. Det er feil. Slaget om Buskerud er bare så vidt i gang. Senterpartiet kommer til å oppløse Viken så fort sjansen byr seg.

Regionreformen ble til i 2016 som et kompromiss mellom regjeringspartnerne FrP og Høyre og støttepartiene KrF og Venstre. Høyre og FrP ble med på regionreform dersom KrF og Venstre ble med på tvangssammenslåing av kommuner. Det hører med til historien at FrP og Høyres primære mål er å nedlegge fylkeskommunen som forvaltningsorgan og folkevalgt nivå. Det gjør det lettere å forstå hvorfor de blir med på en så ulogisk og meningsløs konstruksjon som Viken. Høyre og FrP vet at Viken blir for stor og uhåndterlig som vil knele når det får gått en stund. Regionreformen er derfor bare en pit stop på veien for å nedlegge fylkene og erstatte de med enorme kommuner.

Et av premissene for regionreformen, var at de nye fylkene skulle få flere og større oppgaver. Hvilke oppgaver ble man ikke enige om før 19. oktober 2018. Man tegna derfor kartet før man visste hva fylkene skulle drive med. Dette er som å bygge gigantiske kufjøs før man vet hvilke dyr som skal inn der. Oppgavene man har landa på kan ikke karakteriseres som annet enn små kattunger, ikke mjølkekyr.

På oppdrag fra NRK, har KS regnet ut hvor mye ekstra ansvar og hvor mange arbeidsplasser de nye oppgavene vil gi. De nye oppgavene vil innebære under 100 ansatte i alle de nye fylkene til sammen. I dag har de 18 fylkene utgifter for 75 milliarder kroner til sammen. De nye oppgavene vil øke dette med minimale 0,25%. Dette kan derfor ikke karakteriseres som annet enn små dråper i havet. Hele opplegget er en bløff.

LES OGSÅ:
Drammen blir styrtrik på Viken
Region Viken er eit misfoster

Det som kanskje oppsummerer dette best, er hovedargumentet som er brukt for Viken. Fylkene måtte bli større for å håndtere de nye oppgavene. Dette faller på stengrunn og fremstår ikke som annet enn svindel når fylker som Møre og Romsdal og Nordland får stå alene. To fylker som er mindre enn både Buskerud og Østfold..

Regionreformen er derfor, i likhet med kommunereformen, kun et ideologisk drevet stordriftsprosjekt for å sentralisere makt på færre folks hender. Det kan godt hende at KrFs intensjon ikke var å løpe elitestyrets ærender, men det er allikevel det de står igjen med. Ikke noe annet. Respekt for hva innbyggerne mener, har de heller ikke. I Finnmark stemte 9 av 10 imot sammenslåing. Dette har de fire partiene som snart sitter i regjering sammen gitt blaffen i. Sammenslåingene mellom Buskerud, Akershus og Østfold strider også mot lokale vedtak og er en tvangssammenslåing.

Formålet til Høyre og FrP er å skape økt avmakt til de som styrer og svekke legitimiteten til fylkeskommunen. Allerede har Høyre foreslått skyhøye politikerlønninger og et ukjent antall heltidspolitikerstillinger. De som skal ta avgjørelsene vil fort kunne bli elitepolitikere uten bakkekontakt

Konsekvensen av nedleggelsen av Buskerud, Østfold og Akershus kan bli enorme. For hvor er det man kutter først når pengesekken begynner å knipe? Jo, i de områdene lengst unna, der folketrykket er minst og de folka som er minst verdt bor. I Buskerud kommer dette til å gå hardest utover folk som bor i Numedal, Midtfylket og Hallingdal. Vil folkevalgte som knapt har hørt om stedene bry seg om man nedlegger Numedal vgs. eller kutter i linjetilbud Gol vgs? Vil folkevalgte fra Fredrikstad og Bærum se viktigheten av tannklinikker i Prestfoss, Rødberg,Veggli, Flå og Gol? Neppe. Det vil enkelt kunne bli lagt ned og sentralisert for å spare penger og styrke tilbud i sentrale strøk.

Raskest vil vi kunne se konsekvensen i prioritering av midler til bygging og vedlikehold av fylkesveier. Allerede i dagens drammensdominerte fylkesting i Buskerud, har Senterpartiet klort seg til satsing på veier i blant annet Krødsherad og Sigdal. Veien for bli hørt og prioritert blir enormt mye lenger i et fylke med 1,2 millioner innbyggere, med folketrykk rundt Oslo,

Allerede har man begynt å foreslå kutt i skoletilbud i gamle Nord-Trøndelag for å styrke i Trondheim. Det er lett å spå at dette også vil skje i Viken. Viken Høyre har innstilt dagens ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, som sin fylkesordførerkandidat. Som ivrig forkjemper for Viken har Opdal Hansen allerede velsignet at rundt 100 arbeidsplasser forsvinner fra Drammen når Buskerud legges ned. Han får en tung oppgave med å bevise at han bryr seg om distriktene.

I Neste års kommune- og fylkestingsvalg og stortingsvalget i 2021 kommer de store slagene om Viken til å stå. Høyre blir Senterpartiets hovedmotstander fordi Høyre som største parti har ansvaret for Viken-konstruksjonen. En stemme til Høyre er derfor en stemme for Viken. En stemme til Senterpartiet er en stemme for Buskerud og mot Viken!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags