Hei! Det var jeg som gjorde det!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDet var jeg som gjorde research og tenkte, for deretter å tegne opp og designe en av de fire første finalistene i skissekonkurransen om nytt kommunevåpen. Det var jeg som, etter å ha utført en liten justering, sendte inn det valgte forslaget da konkurransen gikk videre til åpen konkurranse blant profesjonelle innen grafisk formgivning, kunst og design.

Arbeidet ble gjort med største alvor og glede - med de designverktøyene jeg bruker til vanlig, og med døtrene mine hengende over skuldrene mine.

Jeg har i flere uker holdt hemmeligheten for meg selv. Kommentarene i Drammens Tidende, sosiale medier og andre kommentarfelt var tøft å lese. Til tross for at de fleste var negativt ladet, vet jeg dette ikke reflekterer meningene til alle og enhver. Jeg får derfor lyst til å stå opp for meg selv, mitt forslag, og fortelle om hvordan designet ble til.

Som for så mange andre, starter historien med en opphengt plakat. Denne var plassert på Drammensbadet, hvor konkurransen var annonsert.

Jeg ble nysgjerrig og tok derfor en nærmere titt på nettsiden til Nye Drammen, der jeg blant annet fant inspirasjon og konkurranseregler. Det var spesielt de tre videointervjuene av Christin Grilstad Prøis fra Svelvik, Jon Mihle fra Nedre Eiker og Terje Aass fra Drammen jeg fant nyttige. Her var den røde tråden tydelig; elva, fjord, sjø og innlandsnatur, i tillegg til en lang og felles historie som allerede knytter oss sammen med tømmer og skip. Det var spesielt utsagnet til Aass som inspirerte meg: «Vår felles historie med elva, treforedling og skipsfart som en gang bragte oss sammen, bringer oss sammen på ny og gir oss nye muligheter».

I forslaget til det nye kommunevåpenet var det ett hovedmål; å samle de tre kommunene!

I våpenet har jeg forsøkt å romme:

• Fortid og felles historie

• Innlandsnatur og elva/vannet

• Fremtid, samarbeid og fremtidshåp

Rent grafisk viser våpenet:

• Et snitt av en tømmerstokk, som skal vise felles historie

• Ringer i vann, som skal representere et felleskap - at ringvirkninger kan skape noe positivt, å nå ut.

• Bevegelse og kraft i vann og emblemet er ment å vise punktet ovenfor.

• Grafikken er godkjent heraldisk

Fargevalg:

• Blåfargen, som finnes i Drammens kommunevåpen fra før, har jeg valgt å beholde. Mest av nostalgiske årsaker, men også fordi jeg mener fargen passer godt til Svelvik og Nedre Eiker.

• Blått er fargen til himmel og hav, og står for blant annet fred, sannhet og samarbeid. FN sitt flagg er f.eks. blått.

Ringer:

• Ringer symboliserer samhold og helhet

• Ved at ringene er plassert slik de er, gir de en dynamikk og en viss «fart» og fremdrift

Det viktigste med et kommunevåpen er at det skiller seg ut og er lett å kjenne igjen, og våpenets symbolske mening eller innhold kan være underordnet.

«Årringer – ringvirkninger» er først og fremst et særegent kjennetegn, men har også en mening.

Juryen, inkludert representantene for design, billedkunst og heraldikk, har gitt dette designet særs gode tilbakemeldinger.

Jeg er beæret og ydmyk ovenfor valget til juryen og fagpersonene. Jeg har forståelse for at enkelte misliker «Årringer – ringvirkninger» og at noen ønsker fortsette å bruke eksisterende kommunevåpen.

Jeg er ikke overrasket over andres meninger, men jeg var uforberedt på så ensidig negativ dekning.

Jeg er veldig takknemlig for oppfølgingen og støtten jeg har fått av min kontakt i Nye Drammen. Jeg er veldig glad for den gode støtten jeg har fått av mamma, øvrig familie, venner og kjente. Og jeg tenker pappa hadde likt dette designet godt og kalt det «tøft». For meg personlig, så hadde det vært utrolig stas å få oppleve at barna mine en dag kommer hjem fra skolen med tegning av «mammas kommunevåpen». Uansett utfall, jeg har blitt noen erfaringer rikere.

La oss skape en ny, bra kommune sammen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags