Viken har ingen fremtid

Av
DEL

MeningerI DT 5. januar forsøker Venstres tre toppkandidater igjen å gi svar på hvorfor å nedlegge Buskerud er en god idé. Innlegget bærer tittelen «Viken gir muligheter». Muligheter for hvem? Bedre muligheter for vanlige folk til å påvirke beslutninger når man kun er 1 av 1 300 000 mennesker?

Nei, dette henger ikke på greip.

De starter innlegget med å fortelle hvor bra Viken blir for distriktene. Som støtteparti og som regjeringsparti, har Venstre vært med på å gjennomføre tidenes mest distriktsfiendtlige politikk. Venstre industrialiserer landbruket og sentraliserer produksjonen på store gårder sentralt.

Venstre har fjerna det lokale stedbundne politiet. Venstre har økt drivstoffavgiftene, til stor skade for både folk og næringsliv i distriktene. De har redusert de regionale utviklingsmidlene. Og Venstre er hjernen bak både kommune- og regionreformen. Lista er lang.

Igjen hopper Venstres representanter bukk over det som tidligere var hovedargumentene for reformen:

1. Fylkene må bli større for å kunne overta større oppgaver fra staten. I oktober 2018 kom svaret på det. De nye oppgavene er bare dråper i havet og noe Buskerud enkelt kunne håndtert alene.

2. Man skulle samle mest mulig av de statlige institusjonene, som f.eks. politi, NAV, domstoler, Statens Vegvesen, Sivilforsvaret, Heimevernet, Fylkesmannen osv. Viken kommer til å gå på kryss og tvers av hele 25 statlige institusjoner. Er det fortsatt noen som tror på løgnen om mindre byråkrati?

Les også: Slaget om Buskerud er ikke over

Det er riktig at et flertall i fylkestinget i Buskerud i desember 2016, stemte ja til den fremforhandlede Viken-plattformen. Det forandrer likevel ikke det faktum at vedtaket ble omgjort få måneder senere da Arbeiderpartiet skjønte at Viken var tull. Viken er en tvangssammenslåing.

Som organisatorisk og politisk enhet fungerer Buskerud i dag godt som eget fylke. De folkevalgte har god oversikt over forholda i kommunene. Og tjenestene fylket yter er desentraliserte og har god kvalitet.

I en meningsmåling utført av NRK i oktober 2018, sa kun 14% innbyggerne at de er for Viken. Langt over halvparten var i mot. Disse 14% er de som nå dikterer hva som skjer, mens flertallet bare må føye seg som lydige hunder etter Høyre og Venstres pisk. Mer demokrati med Viken? Nei.

Senterpartiet kommer ikke til å gi seg. Viken har ingen framtid. Samtidig kommer vi til å være konstruktive og fremme god politikk for by og land. Vi kommer neppe til å samarbeide med partier som vil sentralisere tjenester og makt.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags