En holdningsendring er nødvendig

Foto:

Av
DEL

MeningerFredag kveld fikk radioprofil i NRK P3, Niklas Baarli ropt  «jævla homo» etter seg gjentatte ganger under et besøk i Drammen.  Vi har et stort behov for å ta avstand fra de holdningene ordene han fikk ropt etter seg representerer. Dette er ikke akseptabelt i byen vår!

Holdninger formes gjennom ord som brukes. Veien kan være kort fra holdninger til handlinger. Jevnlig kommer det nyhetsoppslag om homofile og lesbiske gutter og jenter som får livene forandret etter å ha blitt utsatt for trakassering eller grov vold.

Politiet i Oslo utgir årlig ut en rapport om hatkriminalitet i hovedstaden. Ikke uventet er det en jevn økning i antallet saker. Det skjer i takt med økt oppmerksomhet rundt slike saker, og kompetanseheving blant de som jobber med dem. Politiet bruker begrepet «doble mørketall”, som både handler om at saker ikke anmeldes til politiet, og at saker som får politiet behandler ikke kategoriseres korrekt som hatkriminalitet

Vi kjenner ikke til hatkrimsaker i vår by, men det betyr ikke at det ikke har skjedd eller at det ikke vil skje.

Levekårsundersøkelsen fra 2013 viser at likhetene mellom lhbt-befolkningen og den heterofile befolkningen er større enn forskjellene. Likevel sier funnene i undersøkelsen at det er en kostnad ved å tilhøre en minoritet. Det dreier seg blant annet om økt risiko for psykiske problemer og rusmisbruk. Et oppsiktsvekkende funn i undersøkelsen er at 1 av 5 heterofile menn ville flyttet seg lengre unna en homofil mann. 62% av heterofile menn var klart negative at to menn kysser hverandre på et offentlig sted (Andersen & Malterud, 2013).

Undersøkelser viser at de fleste lhbt-personer lever gode liv i Norge i dag. Allikevel lever man på utsiden av det heteronormative, og er utsatt for en kontinuerlig belastning som kommer av vissheten om risikoen for diskriminering og vold kun fordi man er som man er.

Les også:
Hvordan kan en prest forsvare å vie et homofilt par?

Sånn vil vi ikke ha det i byen vår. Vi vil gå i front for å bygge holdninger slik at både Drammens skeive minoritet og tilreisende kan bruke byen uten frykt for å bli skjelt ut og trakassert for å være som de er.

Derfor vil vi i Arbeiderpartiet i Drammen ta initiativ til at det lages en ny handlingsplan mot diskriminering av lhbt-befolkningen i vår nye kommune. En slik handlingsplan er viktig både for å sikre skeiv ungdoms oppvekstvilkår i kommunen vår, og for å trygge ansatte i kommunen så de helt uten risiko kan være den de er, også på jobb. Den eksisterende handlingsplanen om mangfold og inkludering (2016-2020), nevner ikke lhbt, og må revideres for å ivareta alle minoriteter. Det må til for at Drammen kommune virkelig skal være en mangfoldig kommune med plass for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags