Gå til sidens hovedinnhold

Finnes det slaver i Buskerud?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ifølge FN finnes det i dag 27 millioner slaver, dette er et svimlende høyt tall men flere internasjonale organisasjoner mener at det reelle tallet er mye høyere.

Menneskesmuglere tjener seg styrtrike på mennesker i sårbare situasjoner blant annet ved å frakte flyktninger over Middelhavet.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

De kriminelle nettverkene som tidligere smuglet narkotika har nå gått over til menneskesmugling, både fordi profitten er større og sjansen for å bli tatt er mindre. Den Italienske statsadvokaten Calogero Ferrara oppsummerer smuglernes forretningsidé slik: 

Hvis en smuglerlast med narkotika blir tatt – eller synker – taper de enorme summer. Hvis en båt med mennesker synker, taper de ingen ting, fordi de allerede har fått betalt.

Vi så hvordan butikkjeden Lime brukte ofre for menneskehandel for å kunne ha lange åpningstider, vi har sett hvordan vaskehaller utnytter slaver i sin virksomhet og vi har sett at tiggingen bærer preg av å være mer organisert enn tidligere. Jeg tror ikke noen ville gitt penger til en tigger om de visste at det finansierte trafficking-nettverk. Jeg tror heller ingen ville vasket bilen sin et sted hvor de visste at de ansatte jobbet for under 20 kroner i timen.

Dessverre ser vi at kunnskapen og mistenksomheten er for liten og at vi nordmenn kan være litt for naive i forhold til hvilke varer og tjenester vi kjøper.

Derfor har jeg spurt ordføreren i Lier kommune om det er gjort noen konkrete tiltak for å heve kompetansen innen menneskehandel i kommunen. Spørsmål om slaveri i et kommunestyre kan virke fjernt men om du googler «menneskehandel i Lier» vil du fort se at det er nærmere enn vi liker å tenke.

Mandag 13. mars har Buskerud KrF invitert politiet, anti-trafficking organisasjoner og stortingsrepresentanter for å diskutere løsninger på dette voksende problemet. Møtet finner sted på Scandic Ambassadeur Drammen kl. 18 og alle DTs lesere er velkommen.

LES DE SISTE NYHETSSAKENE FRA DET POLITISKE LIV I DRAMMENSDISTRIKTET HER:

* To tog i timen – men ikke nytt tunnelløp

* Dette vil være et uopprettelig hærverk

* Varsler omkamp om regionene

Kommentarer til denne saken