Blir det noen mobilmast på byens høyeste fjell?

Av
DEL

MeningerFra nyttår 2020 ligger Drammen kommunes høyeste punkt langt inne i Finnemarka, 40 meter fra grensen mot Lier. Koselige 557 meter høye Annevannshøgda nær stedet der kommunene Drammen, Sande og Hof møtes, har måttet vike plassen for den stiløse og langt mindre tilgjengelige 607 meter høye Trettekollen på vestsiden av Lelangen (interaktivt kart i bunnen av saken). På det høyeste punktet står det bare en jernbolt supplert med en spiss stein. Den forholdsvis flate toppen er i dag ikke noe attraktivt utsiktspunkt fordi den er omgitt av skog på alle kanter.

Den 3. juni i fjor ga Sparebanken Øst generøst 3,2 millioner kroner til er et lenge etterlengtet prosjekt for å få ført frem strøm til en mobilmast på Trettekollen. Gaven ble gitt under en mottakelse på Eiksetra, og her deltok ordførere og varaordførere fra alle de fem kommunene som i fjor delte Finnemarka mellom seg. Mobildekning har stått øverst på vertskapers og de mange som ferdes i Finnemarkas ønskeliste i lang tid. Byggingen av mobilmasten vil forhåpentligvis også føre til at det blir lettere å ta seg frem til denne toppen.

Navnet Trettekollen har forresten åsen hatt fra omkring 1700 på grunn av en omstridt grensetvist mellom gårdene Li på Åssiden og Eik i Lier. Den 6. juni 1676 var det innkalt til åstedssak på Lisetra ved utløpet av vannet Løken. Kapellanen i Lier, som bodde på Eik, stevnet da Pål Li for å ha hogd i Eikmarka østafor Tverråsen og sønnafor Liseterbekken. Pål Li mente at dette var Lis skog og at den forrige kapellanen på Eik hadde gitt tillatelse til hogst da de satte opp husene på Lisetra. Oppsitteren på Li hadde tillatelse til å lage dyrefeller vestafor Lisetra, men ikke østafor, der han bare kunne fiske. Det ble forlik om at delet skulle gå snorrett fra den høyeste toppen på Lelangsåsen til en bestemt stein på Tverråsen og videre sørover til Skimten.

25 år senere, i 1701, ble det imidlertid strid om hva som var ment med den høyeste toppen på Lelangsåsen. Kristoffer Li mente at det var en topp tett ved Lelangen, mens motparten hevdet at det var lenger vest. Kristoffer Lie tapte saken, og retten avgjorde at delet skulle gå ut fra den toppen som etter den tid har hatt navnet Trettekollen. Det som avgjorde saken var paradoksalt vitneprovet til bonden på Eik, som hadde fylt jord i skoene før han gikk hjemmefra om morgenen. Derfor mente han seg berettiget til å sverge ved den allmektige Gud at han stod på Eiks jord, enda han var langt inne i skogen til Lisetra.

«Styrke i troskap og rettferdighet» står det skrevet på Drammens byvåpen. Kanskje er det i seneste laget å anke den 319 år gamle åpenbart urimelige rettsavgjørelsen som bygger på en mened. En kilometer nord for Trettekollen ligger imidlertid det fiskerike og idylliske Himmerikstjern. Her hadde de første finnene i området ved Lelangen et hov som de voktet nøye. Jeg misliker sterkt at kommunens høyeste punkt for all fremtid skal hete Trettekollen. Jeg foreslår at det blir merket en sti opp til toppen, som også bør ryddes for skog som hindrer utsikten. Kanskje burde man døpe om fjellet til Himmeriksåsen, som unektelig et langt hyggeligere navn enn Trettekollen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags