Dere ser ikke meg. Dere er mer opptatt av skjermen. På mobilen. Mens dere sitter bak rattet.

Av
DEL

LeserbrevJeg ser dere vet dere. Hver eneste dag. Når jeg kjører til og fra jobb. Men dere ser ikke meg. Dere er mer opptatt av skjermen. På mobilen. Mens dere sitter bak rattet.

Noen av dere gjør det åpenlyst. Jeg skjønner for eksempel noen ganger at dere svarer på snap. Andre prøver å skjule det. Holder telefonen nede i fanget for eksempel. Men jeg ser jo at dere ser på den. For dere ser ikke på veien. Og det er så farlig.

Gjensidige kaller uvettig mobilbruk ved bilkjøring for «folkesykdom bak rattet». For folk er jo syklig opptatt av det. Og det er så lett å gjøre. Dere skal jo bare sjekke en liten ting. Sende en liten sms. Ringe tilbake. Det tar jo ikke så lang tid. Men vet dere hva som heller ikke tar så lang tid? Å kræsje. Eller kjøre på noen. I et gangfelt. Fordi dere ikke fulgte med. Fordi dere «skulle jo bare».

Dere tror at dere har kontroll. Fartsgrensen er jo på 40 km/t. Det går jo ikke så fort. Rekker jo å bare svare på den snap’en. Eller sende av gårde den tekstmeldingen. Det har jo gått bra frem til nå.

Men plutselig en dag, så går det ikke bra. Dere forårsaker en ulykke. Kanskje bare med dere selv og egen bil involvert. Kanskje med en annen bil involvert. Eller kanskje med en myk trafikant eller en gående. Voksen eller barn. Eller kanskje dere kjører over et dyr. Fordi dere ikke fulgte med på veien. Det var viktigere å stirre ned i skjermen. Viktigst å få svart på den snap’en. Viktigere å få sendt av gårde den tekstmeldingen, eller å sjekke VG. Mens du kjørte en bil. I «bare» 40 km/t.

Men det er ikke viktig i det hele tatt. Vet dere hva som er viktig? Å følge med på veien. Gjøre jobben deres som bilist. Være en trygg trafikant, både for dere selv og for andre. Hvis dere må sjekke snap, eller dere må sende en tekstmelding, så stopp bilen. Kjør inn til siden, og stans. Og så kan dere se ned på skjermen. Ikke gjør det mens dere kjører bil. Det er farlig. Og det er så utrolig teit gjort.

Har du lappen på bil, er du også over 18 år. Og er du over 18 år, så burde du faktisk skjønne at det er teit å «bare skulle sjekke telefonen». Mens du kjører. Selv om det bare er 40 km/t.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags