Ved å bli en del av ICAN kan Drammen øke presset mot atomvåpen

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Søndag 5. januar varslet en statlig iransk TV-kanal at Iran ikke lenger vil overholde punktene i atomavtalen. At noen mennesker føler seg tryggere på grunn av et masseødeleggelsesvåpen, er for oss helt uforståelig. Atomvåpen utgjør en trussel stor nok til å utrydde jordens befolkning flere ganger.

Selv om Norge ikke offisielt støtter FNs atomvåpenforbud, så har vi i Drammen en gylden mulighet til å bruke stemmen vår. Dette gjør vi ved å bli en del av ICAN Cities Appeal.

Følg oss på Facebook - DT Meninger

I dag finnes det 14.900 atomvåpen fordelt på ni stater. Atomvåpen er det mest destruktive og inhumane våpenet som finnes. Konsekvensen av å bruke atomvåpen er katastrofal, enten det er bevisst eller på grunn av feil. Det fører til enorme lidelser, både for mennesker og miljø. En atombombe bruker 10 sekunder på å drepe flere hundre tusen mennesker. Verken hjelpeorganisasjoner eller statlig beredskap vil være i stand til å yte hjelp til de sårede. Likevel har vi en regjering som ikke prioriterer å støtte FN i et forbud mot dette. En regjering som velger bort den tryggheten. Vi må ta grep for å avskaffe dette masseødeleggelsesvåpenet en gang for alle.

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN)

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen er en global kampanje som arbeider for å mobilisere folk i alle land til å inspirere, overtale og presse regjeringene til å støtte forhandlinger om en traktat som forbyr kjernefysiske våpen. ICAN ble lansert i 2007 og teller 468 partnerorganisasjoner i 101 land.

Atomvåpenstatene ignorerer sine forpliktelser til å ruste ned. I stedet ser vi økte spenninger, fiendtlig retorikk og starten på nytt kjernefysisk våpenkappløp. Å fortsette å satse på kjernefysisk avskrekking, setter livet på jorda i fare. Det burde være en selvfølge med et forbud mot et våpen som er designet for massemord. Vi har allerede et forbud mot blant annet bruk av kjemiske våpen, landminer, biologisk krigføring og klasebomber. Da atomvåpen er minst like ødeleggende som våpnene nevnt før, er det en selvfølge at neste forbud må være forbeholdt atomvåpen.

I august 1945 ble det sluppet en atombombe over Hiroshima som drepte over 140.000 mennesker. Det var økt hyppighet av kreft, kronisk sykdom og barnedødelighet hos de overlevende. I tillegg ble det store konsekvenser for fostre. Flere barn ble mentalt utviklingshemmet, med både mindre hjerne og en hemmet vekst. Også i dag, nesten sju tiår etter bombingen, ser vi økt hyppighet av kreft grunnet de sterke strålingene.

I 2017 vedtok 122 land FNs atomvåpenforbud. Det er både skummelt og frustrerende at Norge ikke er ett av disse landene. Hvorfor velger regjeringen en utrygg verden? Det er viktig at vi jobber for en tydelig stemme lokalt, ettersom regjeringen nedprioriterer å ta stilling til problemet. Å forholde seg passiv til atomvåpenforbudet er ikke en nøytral posisjon.

ICAN inviterer norske byer og lokalsamfunn til å markere sin støtte til FNs atomvåpenforbud. Ved å bli en del av ICAN Cities Appeal kan Drammen bidra til å øke presset på nasjonale myndigheter, slik at Norge også kan bli del av forbudstraktaten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken