Shit, det er morsdag

Av
DEL

MeningerEn helt vanlig onsdag på Magasinet. Det vrimler av blomster og hjerter i utallige nyanser av rødt og rosa. Noen får tydeligvis ikke nok. I bokhandelen ligger det en haug av hjertesjokolader i glinsende papir. Gule, blå, grønne og rosa. Det er tydelig hvilken som er mest populær: De med gullskrift på rosa hjerte: «jeg elsker mamma».

Shit, det er morsdag!

Misforstå meg rett, det er fint med morsdag, men må vi ha alle disse amerikanske lånedagene som egentlig bare handler om at butikkene skal selge mer? Morsdagen er opprinnelig en dag for å hedre alle mødre rundt om i verden. Som Valentinsdagen, Halloween og Black Friday har Norge arvet morsdagen og farsdagen fra våre amerikanske venner.

Vi er et storforbrukersamfunn der vi kjøper og kaster ting som om det var en tyggis. Et samfunn der det å spille på menneskers følelser og samvittighet er en av de viktigste faktorene. Det verste er at alle biter på. Jeg også. For om jeg ikke kjøper det sjokoladehjertet som ligger der og forteller: “«Kjøp meg, så blir du ferdig med det», eller legger ut instagrambildet av det eneste bildet jeg har av mamma og meg, som ble tatt for ti år siden, for å vise vårt perfekte mor- og datterforhold, så setter jeg liksom ikke pris på moren min.

For det er jo nettopp slik det har blitt; hvis jeg ikke legger ut et bilde av mamma og meg, hvor jeg skriver en klisjéaktig tekst og et titalls hjerte-emojis, og deler det med de tusen personene som jeg liksom kjenner, så elsker jeg ikke mammaen min.

Men jeg gjør jo det. Noe jeg for eksempel kunne ha vist med å lage et hjemmelaget kort, slik barna opprinnelig gjorde stas på mor. Der jeg kunne skrevet om hvor mye mamma betyr for meg. Jeg kunne lagd frokost på senga og tatt henne med ut på ski. Vi kunne spist en litt finere middag enn den vanlige posesuppa og bakt favorittkaka hennes. Jeg kunne ha samlet familien.

I en ellers hektisk hverdag der mesteparten av tiden spises opp av jobb, skole, venner og treninger, er det sjeldent familien setter seg ned og snakker sammen. Det er sjeldent vi har en samtale som ikke bare går i: «Hva har du gjort på jobb i dag?» og «Har du lært noe nytt i dag?». En samtale der mamma får litt ekstra oppmerksomhet.

Det er det som hadde gjort det en perfekt morsdag. Selv om man tenker litt i overkant mye på den perfekte gaven, er det hovedsakelig mamma jeg tenker på. Hva hun ville satt pris på.

Når det i år nærmer seg søndag 9. februar, kan man ikke gå i byen uten å få morsdagsgave-dårlig-samvittighet fra alle kanter. Fra klesbutikker, blomsterbutikker, matbutikker og bokhandlere. Er det ikke litt sykt? At en tradisjon som opprinnelig skulle hedre mødre rundt om i verden, blir til en overfladisk handletur.

Og for å være helt ærlig: De fleste av oss legger ikke sjela i det sjokoladehjertet.

Og apropos ærlighet, på søndag sitter jeg faktisk i en skiheis, flere mil unna mamma.

Jeg rekker verken å lage frokost eller skrive det kortet hun sikkert ville satt pris på. Men heldigvis, mens jeg maste rundt, halvsvett og lei inne på Magasinet, så kjøpte jeg jo det sjokoladehjertet.

Elsker deg, mamma!


PS! Forfatteren av dette innlegget er for ordens skyld datteren til politisk redaktør i Drammens Tidende Hege Breen Bakken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags