Hvis vi foreslår et bytte, kan du være trygg på at det er akkurat like godt som et annet merke av den samme medisinen.

Av
DEL

LeserbrevNår du kommer på apoteket for å hente ut medisiner du har fått på resept, hender det at vi i apoteket foreslår at du heller kan velge et likeverdig og rimeligere alternativ. Hvorfor, lurer du kanskje på?

Hvis vi foreslår et bytte, kan du være trygg på at det er akkurat like godt som et annet merke av den samme medisinen. Det er myndighetene som har bestemt at apotekene skal tilby kundene de rimeligste medisinene når det er flere å velge mellom. Når ordningen virker som den skal, sparer samfunnet 2–3 milliarder kroner hvert år på at vi alle velger det rimeligste alternativet. Det er penger som kan brukes til at flere pasienter får behandlingen de trenger.

Jeg, som apoteker, er opptatt av pasientenes beste. Hvis du ikke vil bytte, men vil ha det merket som står på resepten, får du det, men da må du være forberedt på å betale prisforskjellen selv.

Her er fem spørsmål jeg ofte får når jeg forteller om ordningen med generisk bytte.

1) Hvorfor skriver ikke legen ut resept på den rimeligste medisinen?
Svar: Legene er opptatt av virkningen på medisinen, og kjenner ofte ikke til alle medisinmerkene som finnes, eller prisen på dem.

2) Hvorfor må jeg bytte?
Svar: Du må ikke bytte, men Staten, som ofte betaler det meste av regningen, ønsker bare å betale for det rimeligste alternativet. De har derfor bestemt at apotekene skal tilby kundene dette.

3) Hvorfor reagerer jeg på ett medisinmerke og ikke et annet?
Svar: Virkestoffet i medisinene er likt, men det som får pulveret i tabletten til å henge sammen, kan være litt forskjellig. Fyllstoffer/hjelpestoffer i medisin har ingen virkning, og tilsvarer bindemidler og stabilisatorer i andre nærings- og nytelsesmidler. Det er ikke vanlig at noen reagerer på disse stoffene. Hvis du opplever annen virkning ved bytte av merke, så kan det skyldes andre ting, som at du spiser annerledes, har vært syk, har tatt annen medisin, tatt medisinen på et annet tidspunkt, eller lignende.

4) Hvorfor er noen merker rimeligere?
Svar: Et legemiddelfirma som har utviklet en ny medisin, har enerett til å produsere og selge medisinen så lenge den er patentbeskyttet, ofte i 10–15 år. Etter dette kan andre legemiddelprodusenter lage den samme medisinen. De har ikke utgifter til forskning og kan derfor selge den til en mye lavere pris.

5) Er det forskjell på kvaliteten?
Svar: Nei, alle legemidler som selges i Norge har vært gjennom den samme grundige kvalitetskontrollen, og er godkjent av Statens legemiddelverk.

Jeg håper dette var oppklarende, men ta gjerne en tur innom apoteket mitt hvis du lurer på noe mer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags