På reise til Balkan fikk vi oppleve nasjonalismens destruktive natur

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.9.-16. november reiste vi med ni andre elever gjennom Vest-Balkan for å lære om krigene der, og de varige konsekvensene denne har hatt.

På denne reisen møtte vi videregående-elever fra Bosnia, Kroatia og Serbia. I tillegg møtte vi en rekke frivillige organisasjoner, slik som Nansen Dialog Centre. De jobber med en samlende forsoningsprosess i disse landene.

Etter kun få ord utvekslet med de lokale elevene forsto vi at dette var et samfunn preget av splittelse. I Mostar, en av byene i Bosnia, preger krigen fortsatt hverdagen. Elevene forteller om slåsskamper mellom kroater og bosniere som ofte ender med sykehus.

«Jeg tror ikke noe kommer til å bli gjort før skytevåpen involveres. Det er nok ikke lenge til. Noen kommer til å dø snart», sa en elev da vi spurte om deres syn på fremtiden.

Følg oss på Facebook - DT Meninger

På mange skoler i Bosnia utdannes elevene under «to skoler under ett tak»-systemet. Dette innebærer ofte at bosniere, kroater og serbere, til tross for å gå på samme skole, sjelden ser hverandre. Enten fordi de er i ulike bygg, eller fordi de går på skole på skift. Det innebærer at de går på skolen til ulike tider, slik at de ikke møter eller omgås hverandre på skolen. Lærerne jobber også kun med elever av sin nasjonalitet og tilhørende fag. Dette til tross for at språkene er tilnærmet identiske, og at de faktisk bodde i ett land, Jugoslavia, frem til begynnelsen av 1990-tallet.

Systemet minner sterkt om apartheidsystemet i Sør-Afrika, eller segregeringen i USA. Etnisitet er alt, og dikterer hverdagen.

Nasjonalisme er et av de største problemene, og det er mye grunnet dette at konflikten ikke tar slutt. Nasjonalisme blir et helt nytt konsept, og det kan ikke sammenlignes med noe vi noensinne har opplevd i Norge.

Vi sitter igjen med utrolig mange opplevelser fra denne turen, og det er ekstremt mange inntrykk vi har fått, noen av disse er også grunnen til at vi skriver dette innlegget.

Konflikten på Balkan er et tydelig eksempel på nasjonalismens destruktive natur. De færreste så krigene komme kun måneder før den faktisk brøt ut.

I Europa og Vesten i dag ser vi en fremvekst av nasjonalisme. Vi ser nasjonalistiske partier komme til makten i sentrale og demokratiske land som Østerrike, Sveits og Italia[1]. I Sverige er Sverigedemokraterna nå landets største parti, et parti som definitivt spiller på nasjonalistiske strenger. Under et toppmøte i Paris for kort tid tilbake uttalte President Macron seg om denne utviklingen. Han sa: «Nationalism is war[2].» Dette var i hvert fall sant for Balkan på 90-tallet. Og - som klisjeen tilsier - historien gjentar seg.

Derfor er det viktig at den nye generasjonen lærer om krigen på Balkan og hvorfor den skjedde. Skillene og konflikten på Balkan vedvarer. Derfor er dette en ideell konflikt å lære om, fordi den ikke er historie enda.

Utdanning er det beste våpenet mot at historien skal gjenta seg. Dette så vi tydelig i løpet av turen. De elevene vi møtte var nok ikke tverrsnittet av de som bor i områdene. Det var de mest engasjerte og flinke elevene, som gikk på gode skoler og hadde tilgang på informasjon. Disse elevene ga uttrykk for at de ikke lenger bar gamle nag mot hverandre. På samme måte er ikke vi norske som reiste tverrsnittet av norsk ungdom. Det er ikke alle som har muligheten til å reise til Balkan, og observere konflikten førstehånds. Derfor må konflikten introduseres inn i norsk pensum tidligere og vektlegges mer.

Når det kommer til forsoning på Balkan er vi optimistiske. Vi tror på forsoning, men at det kommer til å bli en lang prosess. Det er tydelig at den eneste løsningen på segregeringen er at den nye generasjonen klarer å legge fra seg foreldrenes holdninger, og presse myndighetene til å endre systemet. Vi er begge enige i at det er viktig å anerkjenne historien, men at å gå sammen videre er den eneste løsningen.

[1] https://www.bbc.com/news/world-europe-36130006

[2] https://www.dw.com/en/macron-tells-world-leaders-nationalism-is-war-at-paris-summit/a-51210062

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken