9.april rettes mange av Norges litteraturblikk mot Drammen. Da deles Triztan Vindtorn poesipris ut for fjerde gang under en festforestilling i Drammens Teater. Prisen er oppkalt etter byens store og fargerike poet, Triztan Vindtorn, som døde i 2009. Denne prisen er Norges største poesipris, og hele 100 000 kroner tilfaller vinneren. Prisen skal gå til en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi. Takket være initiativ fra Den norske forfatterforening og samarbeid med Vindtorns eget forlag, Aschehoug, kunne Drammen kommune etablere prisen i 2013.

Strategisk valg

Det var et viktig kulturstrategisk valg for Drammen kommune å prioritere en poesipris av nasjonal karakter. Byens kulturpolitikere var samstemte da de besluttet å etablere prisen.

Det er gitt tydelige mål for poesiprisen. Poesi kan kanskje oppfattes som en lite tilgjengelig og smal uttrykksform. Nettopp derfor skal vi vise mangfoldet av hva poesien kan være og gi den velfortjent oppmerksomhet.

LES OGSÅ: La barna være!

Videre skal forfatterskapet og minnet om Triztan Vindtorn hedres. Like viktig er det også å bidra til å sette Drammen på det nasjonale kulturkartet, hvor byen så absolutt hører hjemme.

Flere har stilt spørsmålet om det er for mange litteraturpriser i Norge. Svaret fra Drammen var et rungende nei.

Det manglet i hvert fall én pris; Triztan Vindtorn poesipris. Vi ville lage en pris, en festival med en festforestilling, fordi vi ville bringe videre Triztan Vindtorns forfatterskap og gi folk i byen muligheten til å møte et vell av poesi. 

Poet og profet i eget land

Triztan Vindtorn var en meget anerkjent poet og forfatter langt utover Norges grenser. Han ble invitert som foredragsholder til universitet, høyskoler og festivaler verden rundt. Men det var ikke alltid like lett å være poet og profet i eget land. Han var banebrytende.

Han knyttet poesi og performance sammen til et hele og brakte poesien over i nye dimensjoner. Han var stadig på reisefot, men han kom alltid tilbake hit til sine røtter.

LES OGSÅ: Vi må snakke om og praktisere diversitet

Svært mange i byen har møtt ham, kjent ham og vet om ham. En far fortalte en gang: ”Jeg satt på torget sammen med min sønn. Da ropte han ut: Se, pappa, se – der kommer kongen.” Og der kom Triztan Vindtorn slentrende og fargerik over bybrua”. Slik er det vi husker ham i bybildet.

Poesi på dagsorden

Juryen for Triztan Vindtorn poesipris ledes av litteraturprofessor Arild Linneberg, og med seg i arbeidet har han et knippe dyktige forfattere og poeter. Nytt av året er at også publikum har kunnet nominere sine favoritter. Tidligere vinnere er Terje Dragseth, Stein Mehren og Gro Dahle. Årets vinner blir å møte i en spesiallaget festforestilling på lørdag i Drammens teater. Forestillingen er åpen for alle.

For ytterligere å sette poesi på dagsorden og la byen møte  kunstformen, etablerte Drammen kommune Vindtornfestivalen i 2015. Den ble umiddelbart en suksess.

LES OGSÅ: Uforståelig skrekk for mjøndølinger

Vi vil gjenta festivalen også i år med et innholdsrikt program som bør friste mange. Poesien kan oppleves i blant annet dikt, tekster, slampoesi, rapping, sangtekster, poesifilm og twitterpoesi.  I løpet av Vindtorndagene i Drammen, vil publikum kunne møte noen av poesiens mange uttrykksformer. Tema for årets festival er ytringsfrihet, og spennende samtaler er i vente. Det hele åpnes onsdag 6.april utenfor Drammensbiblioteket.

Samarbeidspartnere

For å lykkes i å realisere målene, har det vært og er det avgjørende med gode samarbeidspartnere. Nasjonale, regionale og lokale økonomisk støttespillere til selve prisen og festivalen er vesentlig.

Da også Buskerud Fylkeskommune sluttet seg til ”poesilaget” fra 2016, ble et ytterligere kvalitetsstempel gitt.

Internt i byen og kommunen er det mange aktører som til sammen bidrar til at Drammen kommune kan tilby poesi til alle brukere av Buskeruds regionhovedstad.

Da er det bare å glede seg til poesidager i Drammen 6.-9. april og si det som det er: Drammen + poesi = sant. Velkommen!

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Gjør som Glenn sier, og det går bra

* «Vær dobbelt så tykkhudet og mangedobbelt så dyktig»

* En krise – ikke en omstilling