Hovedscenen på Drammens Teater står ikke ubrukt

ALLE MÅ BEHANDLES LIKT: Høyres Fredrik Haaning er opptatt av likebehandling av lokale kulturarrangører.

ALLE MÅ BEHANDLES LIKT: Høyres Fredrik Haaning er opptatt av likebehandling av lokale kulturarrangører. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Valgkampen er i gang og det er naturlig at Arbeiderpartiet forsøker å fremstille kulturpolitikken og driften av Drammen Scener som tilnærmet skandaløs – på linje med de fleste andre områder her i Drammen.

Drammens Tidende opplyser at hovedscenen på Drammens Teater har stått tom i mai. Dette er feil.

Hovedscenen har vært i bruk 10 dager i mai med, i noen tilfeller, flere forestillinger på en dag. 6 av 10 aktiviteter var kulturarrangementer. Som vanlig er det også vedlikehold av scene, lyd, lys, sal i mai som er lavsesong og med normalt lav utleiegrad.

Drammen Scener består av 10 scener av forskjellig størrelse.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Det har vært avholdt over 80 arrangementer hos Drammen Scener AS i mai med alt fra Akropolis Dance Crew, Regnbueløvens fantastiske brøl med Drammen Barne- og ungdomsteater og Mjøndalen Dansestudio – alle på Studioscenen, Pulverheksa og vennene hennes med Riksteateret på Hovedscenen til Breibeint folkemusikk duo på Centralen og Kulturnatt på hovedscenen på Union.

Lokale krefter får 40 % rabatt på leieprisene fra etter påske til medio september på hovedscenen i teateret.

På studioscenen har lokale krefter egne priser hele året og i tillegg 40 % rabatt i lavsesong.

På Union Scene er rabatten for lokale aktører på over 50 % gjennom hele året.

Eierstrategi og driftsavtale for Drammen Scener ble vedtatt av et enstemmig bystyre den 20. desember 2016.

Drammen Scener har slitt økonomisk i flere år med blant annet tap av egenkapitalen. Dette er nå rettet opp etter en helt nødvendig snuoperasjon.

At selskapet hadde et overskudd i 2016 var helt nødvendig for å gjenoppbygge egenkapitalen i selskapet.

Drammen Scener mottar driftsstøtte og husleiedekning på i underkant av 20 millioner kroner fra Drammen kommune i 2017.

I tillegg får Drammen kommune stilt teaterbygningen til rådighet fra Stiftelsen Drammens Teater. Dette innebærer at Drammen kommune og derigjennom Drammen Scener AS ikke betaler kapitalkostnader.

Dette gjør det mulig å operere med de rabattene man i dag gir til lokale aktører.

Normalt er det opp mot 10 personer på jobb ved en oppsetting på hovedscenen. Lønnskostnader, avskrivning av teknisk utstyr og alle andre kostnader utgjør vesentlige beløp.

Hvem som helst kan leie hovedscenen på teateret til egne arrangementer, men det er ingen menneskerettighet hvis man ikke vil betale det det koster.

Med unntak av i høysesong, sier man ikke nei til noen arrangementer selv om potensielt besøk er lavt – forutsatt at leietaker betaler det det koster.

Det har stått fram et sannhetsvitne som sier at det er bedre å leie ut til enda lavere priser i lavsesong enn i dag. Det har visstnok også skjedd i samarbeid mellom den omtalte lokale kulturaktøren og dette sannhetsvitnet ved tidligere anledninger.

Det må være et bærende prinsipp at alle lokale amatører og aktører betaler samme pris på Drammen Scener – så også med hovedscenen.

Her kan- og skal man ikke forskjellsbehandle noen uavhengig om det er Attic Dansestudio, Drammen Symfoniorkester, eller Drammen Barne- og ungdomsteater.

Så får det bli en politisk debatt i forbindelse med behandlingen av kulturplanen til våren om man ønsker en annen prioritering enn i dag. Vi må bare huske at på et eller annet tidspunkt må noen betale regningen.

Om det skal være kommunens innbyggere over skatteseddelen, den enkelte bruker av hovedscenen eller kreditorene etter forestillinger som vekker liten interesse hos publikum blir da et viktig tema.

LES OGSÅ: Politisk støtte til tomt teater

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken