Møtested Drammen – en pris til fellesskap i forskjellighet

TAKKETALEN: Vinneren av årets kulturpris i Drammen kommune, sogneprest Ivar Flaten, takker her for prisen og deler samtidig med noen tanker om Drammen og hva som driver ham.

TAKKETALEN: Vinneren av årets kulturpris i Drammen kommune, sogneprest Ivar Flaten, takker her for prisen og deler samtidig med noen tanker om Drammen og hva som driver ham. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Drammen kommunes kulturpris for 2017 ble delt ut i Drammens Teater 17. mai. Kulturmøter og brubygging var begrunnelsen bystyrets komité ga for årets tildeling. Jeg er stolt og glad for å ha fått prisen og kjenner stort behov for å dele den med mange. Her er vi mange kolleger, samarbeidspartnere og ildsjeler som bygger en framtid i byen vår: Kulturkirken Fjell, Drammen og omegn tros- og livssynsforum, Gjestebud, Drammen Sacred Music Festival og Internasjonale Drammen.

Dette er noen av mine arenaer, men det finnes så mange andre!

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Jeg vil derfor dele prisen med alle som jobber for fellesskapet i Drammen. Det er så utrolig mange losjer, foreninger, menigheter, organisasjoner, idrettslag, kor og korps som drives av folk som vil hverandre vel og bidrar til at menneskene har det bra. Og vi har fått til mye! Vi lever i en by som mange misunner oss. Det er vakkert og trygt her, vi er ikke flere enn at vi stort sett kjenner hverandre og vi er vant til å ta imot folk som vil jobbe, helt siden byen ble født for 200 år siden.

Vi er på vei inn i en spennende og utfordrende framtid. Drammen vokser og blir større. Vi kan bli både smartere og sunnere når vi klarer å se potensialet hos hverandre og tør slippe til alle som kommer hit for å skape seg en framtid.

Det er forskjelligheten og mangfoldet som er vår største ressurs. Kreativitet og nytenkning blomstrer der forskjellige tanker og erfaringer brynes mot hverandre. Se bare til Silicon Valley! Spør Eltek her i byen! Spør Tor Kirkeng i Kiwi!

Forskjelligheten beriker og er livsnødvendig for at vi skal utvikle oss som samfunn og enkeltmennesker.

Jeg er prest på Fjell og dermed en av mange religiøse ledere i Drammen. Prisen inspirerer til å fylle min plass i den store veven av mennesker og institusjoner som former framtiden. Jeg lover å gjøre det jeg kan for å minske avstanden mellom menneskene her, slik at gode ting kan skje.

Fjell kirke er et møtested for alle. Kirken vår er samtidig bydelshus og kulturarena som er i funksjon gjennom hele uka.

Vi er stolte over det vi har fått til og er i full sving med å utvikle ny virksomhet. Snart vil vi:

  • etablere Tunsberg bispedømmes knutepunkt for religionsdialog og erfaringsdeling i Fjell kirke og dermed bli det fjerde nasjonale, kirkelige dialogsenteret etter Oslo, Stavanger og Bergen.
  • utvikle et Forandringshus sammen med KFUK/M der alle, men først og fremst ungdom, blir utfordret til innsats for framtida og fellesskapet. Dette blir det tredje forandringshuset i Norge etter Oslo og Haugesund.
  • være Møtested Drammen – en arena for kulturmøter, læring og engasjement som sammen med lokale, nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere setter Drammen på kartet og bidrar til å forme framtida i det mangfoldige samfunnet

Vi jobber tett med lokale partnere (skolene, Familiehjelpen, bydelshuset osv.), med næringslivet gjennom prosjekt Internasjonale Drammen og regionale og nasjonale aktører.

Vi vil på vår måte, i vår bydel og med våre muligheter bidra til å skape et spennende, bærekraftig og sterkt Drammen som mestrer de utfordringene som kommer. Slik ønsker vi også være et sted som kan inspirere og gi framtidshåp til andre gjennom besøk og en utadrettede virksomhet.

Arbeidet med forsoning, samtale og menneskemøter er viktigere enn noen gang.

Vi ønsker ikke å se på at mistenksomhet og frykt får ødelegge det samfunnet som vi er så stolte av. Jeg har en grunnleggende tro på menneskene og at vi vil hverandre vel. Jeg vil dyrke tillit og åpenhet som jeg mener  er det norske samfunnets aller største kvalitet og verdi. Jeg vil fortsette å gjøre mitt beste for å legge til rette for møter der vi kan møte hverandre på tvers av kultur, tro og tradisjon.

Slik kan vi lære mer av hva det vil si å være menneske. Slik kan vi vokse som mennesker og som samfunn og bli både klokere, smartere og sunnere. Tusen takk for prisen! Lykke til, alle sammen!

En lett modifisert versjon av dette debattinnlegget ble holdt som en takketale i Drammens Teater på 17. mai:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken